Če se muslimani v Nemčiji ne bodo prilagodili nemškim vrednostam, bo to med Nemci povzročalo strah, meni Merklova. Foto: EPA
Če se muslimani v Nemčiji ne bodo prilagodili nemškim vrednostam, bo to med Nemci povzročalo strah, meni Merklova. Foto: EPA

Kanclerka je ob predstavitvi knjige z naslov "Konservativno. Nobene države ni mogoče zgraditi brez vrednot in načel" enega svojih zaveznikov, nekdanjega ministrskega predsednika Hessna Rolanda Kocha, od muslimanov v Nemčiji zahtevala, da se prilagodijo "temeljnim nemškim vrednotam", pri čemer po njenih besedah ne more biti nobenega odstopanja.

Merklova želi, da bi v nemških mošejah govorili nemško
Merklova je dodala, da v Nemčiji vlada svoboda veroizpovedi, a če se muslimani ne bodo prilagodili nemškim vrednotam, se bodo med Nemci razvili strahovi, "in to zagotovo ni nekaj, kar bi si želeli". Muslimani se morajo brez oklevanja podvreči nemškim temeljnim vrednotam in ustavi. "Glede tega ne more biti strpnosti," je poudarila in omenila, da pri nemškem dojemanju muslimanov prednjačijo šeriatsko pravo, pomanjkanje enakopravnosti med moškimi in ženskami ter ubijanje iz časti. Izrazila je željo, da bi nemške muslimanske otroke njihove religije učili v šolah in da bi imami v nemških mošejah govorili nemško.

Wulff: Muslimani del Nemčije
Dan po tem, ko je na proslavi ob 20. obletnici združitve Nemčije nemški predsednik Christian Wulff dejal, da so tudi muslimani del Nemčije, je bila Merklova kritična do večletnih brezplodnih pogovorov med nemškim notranjim ministrstvom in glavnimi muslimanskimi skupinami, v katerih skuša vsaka stran o drugi izražati zaskrbljenost.

Veliko prahu v nemški javnosti je nedavno s svojo knjigo Nemčija ukinja samo sebe – Kako postavljamo svojo deželo na kocko, v kateri je svaril pred priseljenci iz muslimanskih držav, ki "odpravljajo" Nemčijo in nižajo inteligenco nemškega naroda, dvignil Thilo Sarrazin (SPD).