Se bosta novembra 2016 udarila Hillary Clinton in Donald Trump? Foto: Reuters
Se bosta novembra 2016 udarila Hillary Clinton in Donald Trump? Foto: Reuters
Joe Biden pred odločitvijo - bi ali ne bi? Foto: Reuters
Kljub temu, da so ameriški mediji polni naslovov, da Clintonova morda preprosto "ni dobra kandidatka", pa nekdanja državna sekretarka prevzema pobudo v anketah. Foto: Reuters

Na republikanski strani, ki velja med poznavalci za najzanimivejšo, saj se s Trumpovo močno predstavo rušijo vse zakonitosti in rutina, newyorški nepremičninski mogotec ne popušča. V zadnji anketi televizije NBC in časopisa Wall Street Journal je namreč prednost na vrhu lestvice republikanskih predsedniških kandidatov s 25 odstotki podpore samo še okrepil v primerjavi s septembrom.

Na drugem mestu je temnopolti kirurg Ben Carson, ki ga podpira 22 odstotkov republikanskih volivcev, sledi floridski senator Marc Rubio (13 odstotkov), teksaški senator Ted Cruz (9 odstotkov) in nekdanji guverner Floride Jeb Bush (8 odstotkov). Na šestem mestu je s 7 odstotki edina ženska v množici republikanskih kandidatov, nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina.

Hillary napreduje
Na demokratski strani vse manj kaže na presenečenje v obliki socialista Bernieja Sandersa, saj je po svoji prepričljivi predstavi v prvem demokratskem soočenju Hillary Clinton močno povečala prednost pred 74-letnim senatorjem iz Vermonta, ki velja za ostrega nasprotnika ameriških vojaških posredovanj ter zagovornika rasne in spolne enakosti.

Po anketi NBC-ja in Wall Street Journala ima Clintonova, nekdanja prva dama ZDA in nekdanja državna sekretarka, že 49 odstotkov podpore, medtem ko Sandersa podpira 29 odstotkov demokratskih volivcev, aktualnega podpredsednika Joeja Bidna, ki kandidature sploh (še) ni napovedal, pa 15 odstotkov. Tudi če iz enačbe odstranimo 72-letnega Bidna, Sandersu ne kaže kaj dosti bolje - proti Clintonovi bi izgubil z 58 odstotki proti 33.

Omenjena anketa ne bo navdušila tudi Bidna, ki se še kar ne more izreči, ali bi se podal v tekmo ali ne. V ameriški politiki je sicer kar standardno, da se po končanih dveh mandatih v boj za nasledstvo poda podpredsednik aktualnega predsednika, a letos je položaj malce specifičen - Bidna namreč številni ne jemljejo kot resnega kandidata, za mnoge je tudi prestar, največji dejavnik, ki govori proti njemu, pa je nedvomno Clintonova, ki že sedem let čaka na svojo novo priložnost v boju za stolček v Beli hiši.

Biden razmišlja
Kljub temu pa Biden še ni vrgel puške v koruzo. Njegovi svetovalci in sodelavci naj bi namreč po poročanju CNN-a že pripravljali intervjuje s potencialnimi kandidati, ki bi sodelovali pri Bidnovi predsedniški kampanji. Biden se je v ponedeljek zvečer srečal s svojimi političnimi svetovalci, s katerimi se je že prejšnji teden sestal najmanj dvakrat. Prejšnji teden je bil podpredsednik ZDA tudi zaposlen s klici demokratskim predstavnikom, ki bi lahko delali zanj, če vstopiv tekmo.

Demokratski kongresnik iz Pensilvanije Brendan Boyle, ki je v ponedeljek tvitnil, da njegov vir pravi, da se bo Biden nedvomno potegoval za demokratsko nominacijo, je prepričan, da so njegovi podatki točni in da bo Biden svojo odločitev naznanil "zelo kmalu".

Bidnu mnogi njegovo omahljivost zamerijo, češ da že s tem nakazuje, da ni pripravljen na mesto prvega moža ZDA, a dolgoletni senator Delawarja se brani, da je vse od majske smrti sina Beauja Bidna, vzhajajoče zvezde na političnem nebu, razklan. Prav Biden mlajši naj bi bil namreč tisti, ki je najbolj prigovarjal očeta, naj kandidira.