Helikopter je pristal na ledu, nedaleč od ujete ladje. Foto: Reuters
Helikopter je pristal na ledu, nedaleč od ujete ladje. Foto: Reuters
Akademik Šokalskij
Posadka ladje pripravlja teren za pristanek helikopterja. Foto: EPA
Rešitev po več dneh ledene ječe
Reševanje ujetih na ladji

Prevoz potnikov na kitajsko letalonosilko Šue Long, ki je čakala v bližini, se je začel v jutranjih urah. Kitajski helikopter se je najprej približal ladji, da bi presodil, kakšni so pogoji za pristanek, nato pa se je vrnil in začel prevoz potnikov. Skupino so z ladje rešili v petih poletih, na vsakem je bilo največ 12 potnikov. Vsak povratni polet je trajal okoli 45 minut, celotna reševalna akcija pa približno pet ur.

Na ladji z imenom Akademik Šokalskij, ki pluje pod rusko zastavo in je v ledu ob vzhodni obali Antarktike ujeta že od božiča, je bilo 74 ljudi - 22 članov posadke ter 52 znanstvenikov in turistov. Zadnje so s helikopterjem odpeljali na kitajski ledolomilec Šue Long, nato pa jih je ta prepeljal do avstralskega ledolomilca Aurora Australis, kjer bodo morali preživeli še nekaj tednov, preden bodo dosegli kopno v mestu Hobart. Australis se bo moral namreč med drugim ustaviti v bazi Casey na Antarktiki, kjer bo dotočil gorivo.

O začetku reševalne akcije je na družbenem omrežju Twitter poročal tudi vodja odprave Chris Turney, ki je zapisal: "Kitajski helikopter je prispel na Šokalskij. Zdaj bomo zagotovo rešeni. Hvala vsem." Ko so potniki prispeli na avstralsko ladjo, pa je zapisal: "Živi in zdravi smo prispeli na Auroro Australis. Hvala vsem za njihovo prizadevnost in trdo delo."

Potniki na varnem, posadka ostaja na ladji
22 članov posadke bo ostalo na ujeti ladji. Na vprašanje, zakaj je posadka zavrnila evakuacijo, je kapitan Igor Kiseljov odgovoril: "Nič ne ogroža ladje, ta deluje kot običajno. Le znašli smo se v primežu ledu." Dodal je še, da posadka upa na spremembo smeri vetra, ki bi ladji omogočila, da se iz ledu reši sama. Na poti pa je tudi močan ameriški ledolomilec Polar Star, ki naj bi z ledom opravil brez večjih težav.

Po sledeh raziskovalca Douglasa Mawsona
Na ladji so, kot rečeno, večinoma znanstveniki in nekaj turistov, ki so se odpravili po sledeh raziskovalca Douglasa Mawsona, ki je to pot opravil pred okoli stotimi leti. A njihovo pot je v Južnem oceanu, ob vzhodni obali Antarktike, preprečil debel led, ki jim je onemogočil nadaljevanje poti. Ujeti so približno 1.500 morskih milj stran od Hobarta, prestolnice avstralske države Tasmanije.

Rešitev po več dneh ledene ječe
Reševanje ujetih na ladji