Palestinci so že večkrat dejali, da imajo dokaze, da so Arafata ubili Izraelci, kar pa ti odločno zanikajo. Foto: EPA
Palestinci so že večkrat dejali, da imajo dokaze, da so Arafata ubili Izraelci, kar pa ti odločno zanikajo. Foto: EPA

V poročilu, ki je bilo objavljeno v medicinski reviji The Lancet, piše, da so po analizah krvnih madežev in urina na Arafatovi obleki ter sline na zobni ščetki odkrili visoko koncentracijo elementa, ki bi ga lahko uporabili za umor Arafata.

Direktor za radiofiziko v Lozani, Francois Bochud, je za arabsko televizijo Al Džazira dejal, da lahko potrdi, da so "izmerili nerazložljivo, povišano raven polonija 210 na nekaterih Arafatovih stvareh".

Arafat je umrl v Parizu 11. novembra leta 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec dni prej zbolel, zaradi česar so ga iz Ramale prepeljali v pariško bolnišnico. V tem času niso odkrili vzroka njegove bolezni.

Kot uradni razlog njegove smrti so v pariški vojaški bolnišnici navedli krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju.

Po različnih teorijah o vzrokih smrti in obtožbah, da je bil umorjen, so pred letom dni izkopali njegove posmrtne ostanke iz mavzoleja v Ramali na Zahodnem bregu.

Z radioaktivnim polonijem 210 je bil zastrupljen nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko, ki je umrl v bolnišnici v Londonu jeseni leta 2006. Za svojo zastrupitev je na smrtni postelji obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina.