Kutesa je bil izvoljen na zelo prestižen položaj. Foto: EPA
Kutesa je bil izvoljen na zelo prestižen položaj. Foto: EPA

Kutesa je kot prioritetne cilje svojega mandata izpostavil uresničevanje načrta ZN-a v boju proti revščini do 2015 ter oblikovanju načrta za naslednjih 15 let. Pozornost bo prav tako namenil boju za spolno enakopravnost, boljšemu položaju žensk ter boju proti podnebnim spremembam.

Nasprotniki njegovega imenovanja trdijo, da si te funkcije ne zasluži, saj opozarjajo, da je homofob. Podprl je namreč zakon v Ugandi, na podlagi katerega ne le da je spolni odnos med osebami istega spola prepovedan, ampak je takšna oseba lahko obsojena tudi na dosmrtni zapor. Sam je glede homoseksualcev dejal, da zanj ne predstavljajo problema, dokler svoje homoseksualno vedenje pustijo doma za štirimi stenami.

Kritiki mu obenem pripisujejo skorumpiranost, saj naj bi od podjetij domnevno prejemal podkupnino. To Kutesa zanika, saj baje ni bilo nikoli potrjeno, da je prejemal podkupnino. Obenem sam meni, da je prava oseba za vodenje tega organa ZN-a.

Njegovi kritiki so preko spletne peticije zbrali več kot 13.000 podpisov, s katero so pozivali ZDA, da prekliče njegov vizum in mu prepreči nastop funkcije.

65-letni Kutesa je sicer bogat poslovnež in dolgoletni poslanec v ugandskem parlamentu, funkcijo predsedujočega pa prevzel od Johna Asheja iz Antigve in Barbude, otoške države v vzhodnem Karibskem morju. Funkcija predsednika Generalne skupščine ZN-a je enoletna funkcija, ki sicer velja za izjemno prestižno, predsedniki pa se menjujejo po regijah.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je po imenovanju Kuteso pozval, da okrepi prizadevanja organizacije "za prekinitev vseh oblik diskriminacije in zagotavljanje osnovnih človekovih pravic v vseh družinah".