Sobotka si želi tretjine osvojenih glasov volivcev. Foto: EPA
Sobotka si želi tretjine osvojenih glasov volivcev. Foto: EPA
Češka
Čehi po volitvah lahko pričakujejo morebitna dolgotrajna pogajanja o vladni koaliciji. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih so socialdemokrati (ČSSD) nekdanjega finančnega ministra Bohuslava Sobotke osvojili prvo mesto z manj kot 21 odstotki glasov volivcev.

Tesno za njimi se je z 19 odstotki na drugo mesto uvrstila stranka ANO, ki jo vodi medijski tajkun Andrej Babiš.

Socialdemokrati, ki niso bili na oblasti od leta 2006, so računali na vladno koalicijo s komunisti - prvič po žametni revoluciji leta 1989 bi bili tako nasledniki nekdanje komunistične partije navzoči pri vladanju.

A to sem jim ne bo uresničilo in, kot kaže, jim ne bo uspelo sestaviti želene koalicije s komunisti (KSČM), ki so s slabimi 15 odstotki osvojili tretje mesto.

Tudi morebitna koalicija med ČSSD-jem in ANO-jem po zdajšnjih izidih ne prinaša absolutne večine v parlamentu.

Na četrto mesto se je uvrstila liberalno-konservativna stranka TOP 09 Karla Schwarzenberga z 10,3 odstotka, na peto pa krščanskodemokratska ljudska stranka (KDU-ČSL) s sedmimi odstotki. Prav toliko je prejelo tudi gibanje češko-japonskega podjetnika Tomia Okamure.

Državljanski demokratski stranki (ODS) je kljub drugačnim napovedim s sedmimi odstotki vendarle uspelo prestopiti petodstotni prag za uvrstitev v parlament.

Volivci kaznovali desne stranke
Zmago socialdemokratov so napovedovale že javnomnenjske raziskave, saj so bili volivci po sedmih letih vladanja nezadovoljni z bolečimi rezi v proračun, svoje pa so dodali še korupcijski škandali.

Pred volitvami so socialdemokrati napovedovali uvedbo novega davka na banke, komunalna podjetja in tiste z visokimi zaslužki, da bi tako financirali socialne programe in proračunski primanjkljaj vseeno ohranili pod tremi odstotki BDP-ja.

Vladna kriza več mesecev
Predčasne parlamentarne volitve so bile razpisane po večmesečni vladni krizi, ki je poleti z oblasti odnesla desne stranke.

Dvodnevne volitve so se začele v petek in končale v soboto ob 14. uri, na njih pa je okoli 8,4 milijona volilnih upravičencev med 5.899 kandidati izbiralo 200 poslancev parlamenta. Volilna udeležba je bila 59-odstotna.

Socialdemokrati slavijo na Češkem
Socialdemokrati slavijo na Češkem