Preiskava bo naprej potekala normalno. Foto: EPA
Preiskava bo naprej potekala normalno. Foto: EPA
Ameriški veterani se spominjajo napada na Irak

67-letnega Berezovskega so v soboto našli mrtvega v kadi v njegovi hiši, kar je takoj vzbudilo sume, da gre za umor gorečega kritika Kremlja. Njegov dom so zato preiskali forenziki, specializirani za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih substanc, a niso odkrili ničesar sumljivega. Višji policijski inšpektor Simon Bowden je napovedal, da bo preiskava v nadaljevanju potekala "normalno".

Berezovski si je bogastvo in vpliv pridobil med "divjo privatizacijo" v času ruskega predsednika Borisa Jelcina, nato pa je padel v nemilost Kremlja, ko je na oblast prišel Vladimir Putin. Po ovadbah zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja je leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo, kjer je tri leta pozneje dobil politični azil.

Že leta 1995 je Berezovski preživel bombni napad, ki je bil usoden za njegovega voznika. Takrat je javno povedal, da se boji za svoje življenje. Leta 2006 je zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem umrl njegov prijatelj in prav tako kritik Kremlja Aleksander Litvinenko, za katerega je njegova žena prepričana, da so ga umorili ruski tajni agenti.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je v soboto na državni televiziji povedal, da je Berezovski pred kratkim pisal Putinu in ga prosil za "odpuščanje za svoje napake". Zapisal je še, da se želi vrniti domov.

Njegovi zaupniki so že podvomili o pismu. "Absolutno ne verjamem v to pismo. To ni mogoče," je poudaril ruski opozicijski aktivist Andrej Sidelnikov. "Če je bilo takšno pismo, je morda Peskov izkrivil njegov pomen," je bil skeptičen tudi aktivist in prijatelj Berezovskega Aleksander Goldfarb. "Če to pismo res obstaja, si zasluži mesto v muzeju," je dodal.

Mediji med drugim ugibajo, da je Berezovski storil samomor, saj naj bi izjavil, da je njegovo "življenje izgubilo smisel".

Njegovi znanci so poročali, da je postal depresiven, potem ko je v Londonu izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom, lastnikom nogometnega kluba Chelsea, Romanom Abramovičem, kar mu je prineslo 56 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Tudi sicer je njegovo premoženje v zadnjih letih močno skopnelo.

Ameriški veterani se spominjajo napada na Irak