Od Prammerjeve se je poslovilo približno 2.000 ljudi. Foto: Reuters
Od Prammerjeve se je poslovilo približno 2.000 ljudi. Foto: Reuters
Dunaj
Zastave v avstrijski prestolnici visijo na polovici droga. Foto: Reuters

Slovesnosti na Dunaju se je udeležilo približno 2.000 ljudi, med njimi 600 visokih gostov iz tujine, tudi predsednik nemškega bundestaga Norbert Lammert, predsednik češkega parlamenta Jan Hamaček, podpredsednica slovaškega parlamenta Jana Lasakova ter predsednika parlamentov Črne gore in Hrvaške, Ranko Krivokapić in Josip Leko. Slovenijo je na Dunaju prvič v svoji novi vlogi zastopal predsednik državnega zbora Milan Brglez.

"Zahvaljujemo se ti, dobra, srčna Barbara"
"Z njeno smrtjo republika izgublja eno vodilnih osebnosti, vodilno figuro demokracije. Mi vsi izgubljamo izredno ljubečo in dragoceno osebo," je kot glavni govornik dejal avstrijski premier Werner Faymann, ki je bil tudi strankarski kolega Prammerjeve. "Vsi smo lahko ponosni nanjo. Zahvaljujemo se ti, ljuba, dobra, srčna Barbara," pa je bil čustven avstrijski predsednik Heinz Fischer.

"Danes se spoštljivo klanjam veliki demokratki, veliki Avstrijki, ter se v imenu parlamenta in njegovih članov naši predsednici zahvaljujem za preudaren, nadstrankarski in predvsem človeški način vodenja hiše," je na slovesnosti povedal Karl-Heinz Kopf, dozdajšnji podpredsednik spodnjega doma avstrijskega parlamenta, nationalrata, ki je začasno nadomestil Prammerjevo.

Predsednica zveznega sveta, zgornjega doma avstrijskega parlamenta, koroška Slovenka Ana Blatnik je v svojem govoru izpostavila zavezanost Prammerjeve etničnim skupinam in manjšinam. Prammerjeva je po njenih besedah dala obraz temeljem, na katerih je zgrajena naša družba, tako s prizadevanjem za strpnost, človekove pravice, enake možnosti, dialog in kompromis kot tudi z bojem proti diskriminaciji, protisemitizmu in rasizmu, je povedala Blatnikova.

Prva ženska na čelu avstrijskega parlamenta
Prammerjeva, ki je bila članica avstrijskih socialdemokratov (SPÖ), se je rodila 11. januarja 1954. V politiko je prvič vstopila leta 1991, ko je bila izvoljena za poslanko deželnega zbora Zgornje Avstrije. Na mesto prve ženske na vrhu avstrijskega parlamenta se je zavihtela leta 2006 in to drugo najpomembnejšo funkcijo v državi opravljala do svoje smrti.