Kriza je tudi na Hrvaškem številna podjetja pahnila v propad. Foto: Reuters
Kriza je tudi na Hrvaškem številna podjetja pahnila v propad. Foto: Reuters
Hrvaška
Hrvaška levosredinska vlada ni izpolnila obljub o reformah in gospodarski rasti. Foto: Reuters
Zoran Milanović
Milanović je do zdaj že nekajkrat prevetril svoj kabinet, da bi pospešil okrevanje gospodarstva. Foto: EPA

Na Hrvaškem želijo končati redno prakso, ki so ji v zadnjih letih priča tudi v drugih balkanskih državah, ko delodajalci izkoriščajo zaposlene in jim po več mesecev ne izplačujejo plače. Zaradi krize je postal pogost primer, da začnejo obubožana podjetja najprej varčevati pri delavcih in njihovih dohodkih, pri čemer se dogajajo tudi take skrajnosti, da za opravljeno delo ne prejmejo plačila.

Podjetja v nekaterih državah pri izogibanju izplačilu plač izkoriščajo luknje v zakonodaji, počasnost sodišč in pomanjkljiv finančni nadzor ter tudi strah in obup delavcev, ki zaradi visoke brezposelnosti vztrajajo v nevzdržnih pogojih, ko jim ne preostane drugega kot upanje na prejem plače.

Hrvaške oblasti so napovedale, da bodo morali neodgovorni delodajalci zastaviti tudi svoje premoženje, če pač na računih podjetja nimajo denarja za plače. Na seznamu hrvaške davčne uprave je 5.620 podjetij in 1.418 obrtnikov, ki med januarjem in majem niso najmanj trikrat nakazali plač svojim zaposlenim.

Seznam je kar pester in na njem najdemo hrvaško zunanje ministrstvo, ki štiri mesece ni izplačalo plače enemu delavcu, vrtce, verske ustanove, Rdeči križ, politične stranke in odvetniške družbe. Zakon o delu sicer določa, da morajo podjetja najpozneje do 15. v mesecu nakazati plačo za predhodni mesec; izjema so podjetja, ki imajo finančno blokado poslovanja.

"Delodajalci morajo biti odgovorni. Če podjetja nimajo sredstev na računih, bomo šli na zasebne račune njihovih lastnikov," je napovedal minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić, ob tem pa delavce spomnil na zakonsko možnost, da lahko že po prvi neizplačani plači začnejo stavkati.

Delavce pozivajo k prijavam
Ogoljufanim delavcem je davčna uprava ponudila tudi brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko prijavijo delodajalce, ki ne izplačujejo mesečnih dohodkov ali zamujajo z nakazili.

Ministrstvo za delo in pokojninski sistem ima v svojih evidencah 55.000 delavcev, ki od začetka leta niso prejeli plače dva meseca ali več. Gre za približno štiri odstotke vseh zaposlenih na Hrvaškem. Napovedali so, da bodo seznam osvežili vsak teden.

Hrvaški letos grozi že šesto leto recesije. Gospodarstvo najmlajše članice Evropske unije se je od leta 2008 skrčilo za 13 odstotkov, javni dolg pa naj bi presegel 80 odstotkov BDP-ja.

K podobnim objavam je pozvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v kateri so poudarili, da so že pred 11 meseci poslali poziv k javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.