Drugi krog predsedniških volitev bo na Hrvaškem potekal 11. januarja. Foto: EPA
Drugi krog predsedniških volitev bo na Hrvaškem potekal 11. januarja. Foto: EPA
Ivo Josipović
Josipović je upal na zmago v prvem krogu. Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović
Grabar Kitarović je kandidatka opozicijskega konservativnega HDZ-ja. Foto: EPA
Na Hrvaškem bo potreben drugi krog

Na Hrvaškem so potekale predsedniške volitve, ki pa v prvem krogu niso prinesle zmagovalca. V drugi krog sta se uvrstila predsednik Ivo Josipović in kandidatka HDZ-ja Kolinda Grabar Kitarović.

Državna volilna komisija je objavila prve neuradne rezultate, ki kažejo, da je za Josipovića glasovalo 38,56 odstotka volivcev. Nekdanja hrvaška zunanja ministrica Grabar Kitarović pa je prejela 37,08 odstotka glasov. Ti rezultati se bodo sicer še spreminjali.

Poleg Josipovića in Grabar Kitarovićeve sta se za predsedniški položaj potegovala še Milan Kujundžić iz desničarske koalicije Zveza za Hrvaško in kandidat aktivistične skupine Živi zid Ivan Sinčić. Sinčića je po zdajšnjih podatkih volilne komisije podprlo 16,48 odstotka volivcev, Kujundžića pa 6,26 odstotka.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je največje presenečenje nedeljskih volitev število glasov za Sinčića, sicer najmlajšega kandidata. Tudi Sinčić sam je ocenil, da je njegov rezultat pravi čudež glede na to, da je nabral toliko glasov po le dveh tednih predvolilne kampanje.

Volilna udeležba manj kot 47-odstotna
Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 47-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu prejšnjih predsedniških volitev leta 2009, kažejo izidi, ki jih objavljajo na spletni strani volilne komisije.

Zaradi snega so nekatera volišča v notranjosti Dalmacije in v gorah pri Samoborju odprli nekoliko pozneje, enega v splitsko-dalmatinski županiji pa niso uspeli odpreti za 75 tamkajšnjih volivcev.

Ankete pred volitvami: Več možnosti za Josipovića
Zadnje ankete, ki so jih mediji objavili deset dni pred volitvami, so kazale, da imata največ možnosti za petletni mandat na Pantovčaku Josipović in Grabar Kitarovićeva. Ob tem je Josipović užival podporo 46,5 odstotka vprašanih, nekdanja hrvaška zunanja ministrica pa 34,9 odstotka.

Josipović želel zmagati že v prvem krogu
Josipović je po oddaji volilnega listka na enem izmed zagrebških volišč izjavil, da bi rad zmagal že v prvem krogu.

Grabar Kitarović je ob glasovanju izrazila pričakovanje, da bodo volitve potekale v demokratičnem vzdušju in da sneg ne bo oviral udeležbe. Na novinarsko vprašanje o tem, kakšno politiko bo ob morebitni zmagi vodila do sosednjih držav, je dejala, da si bo prizadevala za "dobrososedske odnose na podlagi politike čistih računov". Ponovila je, da je pomembno, da bi vse države v regiji postale članice Evropske unije.

Sinčić je volil v Karlovcu in dejal, da pričakuje, da bo danes vrsta ljudi povrnila zaupanje v politiko. Napovedal je, da se bo Živi zid kot politična stranka udeležil prihodnjih parlamentarnih volitev ne glede na današnjo podporo.

Kujundžić je na enem izmed zagrebških volišč izrazil upanje, da so Hrvati dojeli, da morajo sami odločati, ker nihče ne bo v njihovem imenu spreminjal Hrvaške na bolje.

Na Hrvaškem bo potreben drugi krog