Foto: B92
Foto: B92

Delavci omenjene kosovske agencije so v spremstvu policistov prerezali kable ter odstranili antene in druge dele 14. postajam srbskih operaterjev. Istočasno so prerezali tudi kable stacionarnih telefonov, zaradi česar je brez komunikacije ostalo 80.000 ljudi. Brez povezave je bila tudi prva pomoč, saj niso mogli sprejeti klicev bolnikov niti niso mogli vzpostaviti povezave z bolnišnico in urgenco.

B92 poroča, da so iz kosovske telekomunikacijske službe sporočili, da bodo delo nadaljevali tudi v soboto, ko bodo onesposobili še deset baznih postaj, ki naj bi delovale nezakonito. Od treh operaterjev, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, niso odklopili le postaje VIP Mobila.

Kot je opozoril direktor kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Ekrem Hodža, bodo njihovo opremo znova odstranili, če jo bodo ti postavili nazaj. B92 poroča, da naj bi delavci Telekoma Srbije že začeli popravljati odklopljene centrale. Kosovske oblasti menijo, da srbski operaterji nimajo ustreznih dovoljenj, prav tako pa naj ne bi plačevali davkov, zato so tudi njihove postaje odklopili.

Srbska vlada je prekinitev oddajanja srbskih operaterjev na Kosovu ostro obsodila, saj naj bi šlo za poskus izolacije kosovskih Srbov. Ob tem so pozvali Eulex in predstavnike mednarodnih sil ZN-a, da preprečijo nadaljevanje incidenta nad srbskim prebivalstvom v tej regiji.

Minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović je dejal, da taka dejanja ogrožajo življenje kosovskih Srbov in otežujejo njihovo vrnitev domov. Po njegovih besedah naj bi razseljenim Srbom sporočali, da tu niso več dobrodošli, prav tako pa naj bi jim preprečili medsebojno komunikacijo in komunikacijo z Beogradom.