Ob slovesnosti že tradicionalno pozivajo k svetu brez jedrskega orožja. Foto: EPA
Ob slovesnosti že tradicionalno pozivajo k svetu brez jedrskega orožja. Foto: EPA
Slovesnost v Hirošimi poteka vsako leto. Foto: EPA

Na vsakoletni slovesnosti v spominskem centru v japonski Hirošimi, na katero so ZDA pred skoraj sedmimi desetletji odvrgle atomsko bombo, so se zbrali vse starejši preživeli tragedije, svojci, predstavniki japonskih oblasti in tuji diplomati.
Tri dni po Hirošimi je enako usodo doživel še Nagasaki, atomski bombi pa sta prisilili Japonsko h kapitulaciji. Popolno uničenje obeh mest je še danes velik opomin človeštvu, da se groza atomske bombe ne sme nikoli ponoviti.

Tradicionalni slovesnosti najprej v Hirošimi in nekaj dni kasneje v Nagasakiju sta namenjeni pozivu k svetu brez jedrskega orožja, vojn in tudi jedrske energije. Po lanski nesreči, ko je bila v potresu in cunamiju marca lani poškodovana japonska nuklearka v Fukušimi, se je ta poziv še dodatno okrepil.

"Nikoli več"
"Na ta dan, v tem mestu naj še enkrat razglasim: Nikoli ne sme priti do še enega jedrskega napada. Nikoli," je na slovesnosti poudarila visoka predstavnica ZN za razoroževanje Angela Kane, ki je zbranim pod žgočim soncem prebrala sporočilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.

Poleg kakih 50.000, ki so se udeležili uradne slovesnosti v spominskem centru, se je obletnice z udeležbo na protestih, shodih, forumih in koncertih po vsej Hirošimi spomnilo še na tisoče ljudi. Med njimi je bilo tudi kakih 700 ljudi z območja Fukušime, ki so se zbrali na shodu proti jedrski energiji. Letos je na komemoraciji prvič sodeloval tudi Clifton Truman Daniel, vnuk tedanjega ameriškega predsednika Harryja Trumana, ki je ukazal uporabo jedrskega orožja.

Katastrofalne posledice
Nad Hirošimo je pred 67 leti ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. deček. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Tri dni kasneje je napad z jedrskim orožjem doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom "Fat man" ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.