Pogled na ognjeno razdejanje. Foto: Youtube
Pogled na ognjeno razdejanje. Foto: Youtube
Gasilci so se s požarom borili štiri ure. Foto: EPA
V Avstraliji je na veliko noč zagorelo v dveh pravoslavnih cerkvah - na sliki gašenje požara v grški pravoslavni cerkvi v vzhodnem Melbournu. Foto: EPA

Vzrok požara, ki sicer ni zahteval žrtev, še preiskujejo, a po prvih ugotovitvah ne gre za kaznivo dejanje.

Neogotska saborna cerkev sv. Save stoji v okrožju Flatiron nedaleč od znamenite istoimenske zgradbe okrog Broadwayja in 23. ulice. Zgradili so jo episkopalci, leta 1943 so jo od njih kupili srbski pravoslavci, leta 1968 pa je bila razglašena za eno izmed znamenitosti New Yorka.

V nedeljo zjutraj je bila v cerkvi maša za pravoslavno veliko noč, ki se je je udeležilo okrog 700 ljudi. Pravoslavni verniki takrat množično prižigajo sveče v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa in to je eden od mogočih vzrokov požara, ki je izbruhnil okoli sedme ure zvečer, pogašen pa je bil šele štiri ure kasneje. Oskrbnik cerkve je stekel vanjo, da bi pogasil požar, a neuspešno in so ga gasilci evakuirali.

"Nočna mora"
Duhovnik Đokan Majstorović je za newyorške medije izrazil zgroženost ob pogledu na ognjeni pekel, ki je povsem zajel veliko cerkev, vendar obenem olajšano dodal, da ni bil nihče poškodovan. "Vsi smo živi, ampak zgradbe ni več. Ta cerkev je združevala celotno skupnost, ker je edina v New Yorku, zdaj pa je ni. To je grozno, nočna mora, moje srce je zlomljeno," je povedal Majstorović.

Zgradba je tako uničena, da bi se lahko konstrukcija vsak čas sesula. "Cerkev je uničena, to je zelo žalosten dan," je povedal prvi mož newyorških gasilcev Daniel Nigro. Njegov podporočnik Frank Gribbon pa je dodal, da bodo vzroke požara skušali preiskati, a da je zgradba tako uničena, da bo to težka naloga. "Škoda je tako velika, da je nemogoče najti točko, kjer je požar izbruhnil. Streha je bila lesena, zdaj pa je ni več," je povedal Gribbon.

Zagorelo tudi v Avstraliji
Na isti dan je zagorelo tudi v dveh pravoslavnih cerkvah v Avstraliji. V Melbournu je požar izbruhnil v drugi najstarejši grški pravoslavni cerkvi, Sveti cerkvi oznanenja naše gospe, a so ga naglo omejili, v Sydneyju pa je ogenj uničil makedonsko pravoslavno cerkev Vnebovzetja.

Vzrok požarov še ni znan.