Voditelji sedmih najmočnejših britanskih strank so se na četrtkovem televizijskem soočenju pred parlamentarnimi volitvami 7. maja osredotočili na vprašanja priseljevanja, gospodarstva, članstva v EU-ju, javne porabe in zdravstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Voditelji sedmih najmočnejših britanskih strank so se na četrtkovem televizijskem soočenju pred parlamentarnimi volitvami 7. maja osredotočili na vprašanja priseljevanja, gospodarstva, članstva v EU-ju, javne porabe in zdravstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
David Cameron
Cameron je dejal, da ima vlada učinkovit načrt za vodenje ekonomije in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na edinem televizijskem soočenju pred majskimi volitvami na Otoku je bil premier David Cameron tarča obtožb zaradi slabega vodenja javnega zdravstva in priseljevanja tujcev.

Soočenje pred občinstvom v studiu je bilo edino, ki sta se ga skupaj udeležila voditelja glavnih strank premier Cameron in prvi mož opozicijskih laburistov Miliband.

Sodeč po anketah, bo boj med konservativci in laburisti na majskih volitvah izredno tesen, saj se obojim napoveduje približno tretjina glasov. Tako negotovih volitev v Veliki Britaniji naj ne bi bilo že desetletja. Evroskeptični desni stranki Ukip ankete napovedujejo nekje med 10 in 15 odstotki, sledijo mu liberalni demokrati in Zeleni z nekje med petimi in 10 odstotki glasov.

Njegov glavni tekmec Ed Miliband je razpravo začel z napadom na vlado zaradi slabega vodenja javnega zdravstva, ki da je nazadovalo za pet let. Obljubil je zvišanje minimalne plače na osem funtov na uro in poudaril, da gre na volitvah za temeljno izbiro - ali bodo gradili državo, ki daje na prvo mesto delovne ljudi, ali pa bodo nadaljevali z vlado, ki ni na njihovi strani. Cameron je dejal, da ima vlada učinkovit načrt za vodenje ekonomije in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Volivce je pozval, naj se ne vračajo na začetek, pri čemer je imel v mislih vrnitev k laburistični vladi.

Evroskeptiki pozivajo na izstop z EU-ja
Vodja stranke Ukip Nigel Farage, ki je zmagala na lanskih evropskih volitvah, je kritiziral britansko imigracijsko politiko "odprtih vrat" preko članstva v Evropski uniji. Ponovil je, da je jedro problema priliv priseljencev in da bi morala Velika Britanija njihovo število zmanjšati z izstopom iz EU-ja. Obljubil je, da bodo zastopali interese "navadnih delovnih ljudi". Voditelje drugih strank na soočenju je označil za pripadnike "politično korektnega političnega razreda", ki ne razumejo navadnih ljudi.

Najbolj vroča razprava se je razvila ravno ob vprašanju, ali bi morali v državi pripraviti referendum o izstopu iz EU-ja, ki ga je v primeru vnovične izvolitve obljubil Cameron. Farage je pri tem napadel vodja koalicijskih proevropskih liberalnih demokratov, namestnika premierja Nicka Clegg, naj "pove resnico".

Nicola Sturgeon iz Škotske nacionalne stranke, ki je po lanskem neuspešnem referendumu o neodvisnosti zasedla tudi položaj prve ministrice Škotske, je poudarila, da bo njena stranka zaveznica za progresivno politiko v parlamentu, v katerem nobeni stranki na volitvah ne napovedujejo večine. Skupaj s predsednico zelenih Natalie Bennett in Leanne Wood, vodjo valižanske nacionalistične stranke Plaid Cym, je napadla načrte konservativcev, laburistov in liberalnih demokratov o proračunskih rezih. Woodova je pri tem poudarila, da varčevalni ukrepi niso neizogibni, ampak izbira.

Anketa med 1117 ljudmi, ki jo je po soočenju objavila YouGov, je pokazala, da je največ, 28 odstotkov, gledalcev dejalo, da jih je najbolj prepričala Nicola Sturgeon, 20 odstotkov Farage. Cameron je najbolj prepričal 18 odstotkov vprašanih, Milliband 15 odstotkov, Clegg pa samo deset odstotkov.