Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Carigrad
Neznanca sta razbila okno v najvišjem nadstropju zgradbe in izobesila zastavo. Foto: Youtube

Enega od dveh napadalcev je policija ubila, napadalka pa je v kritičnem stanju. V spopadu sta bila ranjena dva policista. Kot je sporočil istanbulski guverner Vasip Sahin, je bila napadalka oborožena s pištolo, pri sebi pa je imela tudi bombo. Po poročanju turških medijev naj bi policija ranjenega napadalca že prijela, a te informacije niso potrjene.

Nekaj ur prej se je zgodil incident na sedežu vladajoče turške stranke AKP, kamor je vdrl oborožen moški, a ga je policija prijela.

Moški vdrl na sedež vladajočega AKP-ja
Tiskovna agencija Dogan je poročala, da so se na družbenih omrežjih pojavile slike in posnetki, na katerih je mogoče videti, kako je oborožen moški razbil šipe na oknu v najvišjem nadstropju stavbe, v kateri ima v predmestju Carigrada sedež turška vladajoča stranka AKP, in izobesil turško zastavo z motivom belega meča.

Moški je občasno kaj zaklical skozi okno, a s posnetkov njegovih besed ni mogoče razbrati. Za zdaj ni jasno, koliko ljudi je bilo v stavbi, je pa moški vsem ljudem ukazal, naj zapustijo zgradbo. Pred stavbo so se zbrali policisti.

Na incident se je že odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in dejal, da je bil napad na sedež APK-ja poskus zmanjšati pomen mirovnega procesa, ki ga Ankara vodi s kurdskimi uporniki.

V torek šesturna drama na sodišču
Neznanec je na sedež AKP-ja vdrl dan po tem, ko sta ugrabitelja na sodišču za talca vzela turškega tožilca Mehmeta Selima Kiraza, ki je vodil preiskavo o smrti 14-letnega dečka med protivladnimi protesti leta 2013. Od tožilca sta zahtevala, naj identificira policiste, ki so odgovorni za smrt najstnika med protivladnimi protesti, oblasti pa naj nemudoma opustijo pregon protestnikov.

Odgovornost za ugrabitev je prevzela radikalna levičarska skupina Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DKKP-C), po posredovanju varnostnih sil sta umrla oba ugrabitelja. V posredovanju je bil hudo ranjen tudi tožilec, ki je pozneje umrl.