Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Križ
Katoliško cerkev so v zadnjih letih pretresli številni pedofilski škandali v duhovniških vrstah. Foto: EPA

Dodaj v

Na Slovaškem prvi znani primer spolne zlorabe v Katoliški cerkvi

Duhovnik poljubljal in otipaval dekle
25. september 2013 ob 16:42,
zadnji poseg: 25. september 2013 ob 17:04
Bratislava - MMC RTV SLO, STA

Na Slovaškem se spoprijemajo s prvimi obtožbami o spolnih zlorabah v Rimskokatoliški cerkvi. Duhovnik naj bi spolno zlorabljal 13-letno deklico, ki je bila v času zlorabe stara 11 let.

47-letnega duhovnika iz župnije Nitra na zahodu Slovaške policija preiskuje že dva tedna. Zlorabe naj bi se dogajale med novembrom leta 2011 in avgustom 2012. S kratkimi telefonskimi sporočili naj bi jo najprej vsakič znova zvabil v cerkev, kjer jo je nato poljubljal in otipaval.

Zaradi občutljivosti primera policija sprva ni želela izdati nobenih podrobnosti, naj bi pa duhovnik že priznal "čustva" do šolarke. Priznal je tudi pošiljanje ljubezenskih sporočil in da jo je včasih pobožal. V primeru obsodbe zaradi zlorabe mu grozi do deset let zapora.

Po mnenju strokovnjakov bi lahko prvi tak primer v državi spodbudil še morebitne druge žrtve, da spregovorijo.

Zaradi primera je slovaška škofovska konferenca že izrazila svoje najgloblje obžalovanje, a za zdaj se ni opravičila. Tiskovni predstavnik konference je poudaril, da bo, če se obtožbe izkažejo za resnične, najprej treba pomagati žrtvi. Sicer pa je politika škofovske konference ničelna toleranca do storilcev takšnih dejanj, je še poudaril.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Jezni Smrk
# 25.09.2013 ob 17:45
Sovražim pedofile.
zapatist
# 25.09.2013 ob 18:17
@Wasabi
Nisem še slišal, da bi mladoletno osebo zlorabil rudar, avtomehanik, kuhar, medicinska sestra, pilot..

Kar pa ne pomeni, da ni zlorab tudi z njihovih strani. Zlorab je namreč precej in tudi pri tistih, ki so obsojeni ne govorijo o njihovih poklicih.
V primeru ko zlorabo stori duhovnik pa mediji konkretno navedejo njegov stan.
zapatist
# 25.09.2013 ob 18:19
Na primer..mediji napišejo: oče zlorabljal hčerko ali pa sosed se je izživljal nad dečkom itd...ne pišejo ali je ta oče avtomehanik, frizer ali karkoli že...
zapatist
# 25.09.2013 ob 19:16
@ASUSfan

To, da je tej ustanovi prihajalo do sistemskega prikrivanja teh zločinov, se pa seveda strinjam.
Ampak to je pa druga tema.
ASUSfan
# 25.09.2013 ob 19:06
zapatist, to bo zato ker tu poklic niti ni tako pomemben. Ker je braba prisla do zrtve na drugacen nacin. So definitivno tudi tu zlorabe, samo pri zupnikih je zadeva toliko bolj delikatna, ker se je zadevo dosti bolj prikrivalo kot kjerkoli drugje.
cairns
# 25.09.2013 ob 20:14
Duhovnik naj bi spolno zlorabljal 13-letno deklico, ki je bila v času zlorabe stara 11 let.

Klerik naj zamenja vero in naj gre med muslimane. Tam je ženitev in občevanje z otroci nekaj sprejemljivega. Po vzoru na Mohameda pač.

The thought of an old man becoming aroused by a child is one of the most disturbing thoughts that makes us cringe as it reminds us of pedophilia and the most despicable people. It is difficult to accept that the Holy Prophet married Aisha when she was 6-years-old and consummated his marriage with her when she was 9. He was then, 54 years old.
IndyBob
# 25.09.2013 ob 20:09
Skrajni čas, da je RKC začela sodelovati s civilnimi oblastmi, kadar prihaja do pedofilije znotraj njenih vrst. Nikoli več prikrivanja. Bi nas pa moralo precej bolj skrbeti, kako je s tem v šolstvu, ker tudi tam (so) se stvari dostikrat prikrivajo. Npr. ko sem bil v osnovni šoli, so učitelja telovadbe zalotili z eno od učenk v zelo kočljivem položaju, pa se razen govoric ni zgodilo nič.
Ramus
# 25.09.2013 ob 20:02
"Na Slovaškem se spoprijemajo s prvimi obtožbami o spolnih zlorabah v Rimskokatoliški cerkvi. Duhovnik naj bi spolno zlorabljal 13-letno deklico, ki je bila v času zlorabe stara 11 let."

Luka 17,1-2. " In rekel je svojim učencem: »Ni mogoče, da bi pohujšanja ne prišla, toda gorje tistemu, po katerem pridejo! 2 Bolje je zanj, da mu obesijo mlinski kamen na vrat in ga vržejo v morje, kakor da pohujša enega od teh malih"
makoshark
# 25.09.2013 ob 21:02
@Farmergirl

V bistvu bi že za mnogo manj denarja stopila v cerkev. Morda boš ob kakšni priliki celo zastonj...
Z ostalim zapisom se pa kar strinjam.
Ramus
# 25.09.2013 ob 20:07
"Zaradi primera je slovaška škofovska konferenca že izrazila svoje najgloblje obžalovanje, a za zdaj se ni opravičila."

Že videno,... na Irskem, v ZDA, Italiji, Nemčiji, Poljski,... povsod po svetu, pedofilija in zlorabe na takšen in drugačen način so prav epidemiološki pojav v vrstah klera Rimske cerkve. Gejevski lobiji, korupcija in kdo ve kaj še vse,...

Svet in politika, pa še vedno ne ukrepata proti tem zlorabam in zločinom.
levak
# 25.09.2013 ob 18:15
Celibat cerkev ne bo ukinila, ker bi potem premoženje posameznega duhovnika podedovala družina.
Zloraba otroka je pa nekaj, kar je najbolj gnusnega. In čas je, da se tem gnusobam stopi na rep. Lahko oprostim cerkvi pohlep, ne morem pa sistematičnim zlorabam otrok, ki so se dogajale v "cerkvenih" sirotišnicah, ...

Upanje mi daje novi papež.
Reorgart
# 25.09.2013 ob 17:33
Ukinit celibat! Naj se duhovniki sami odločijo, če bodo imeli partnerko ali ne... s tem bi zmanjšali zlorabe otrok in duhovniki bi potem lažje krotili svoje nagone.
zamudnik
# 25.09.2013 ob 18:19
Nisem še slišal, da bi mladoletno osebo zlorabil rudar, avtomehanik, kuhar, medicinska sestra, pilot....

Dobra šala, res.
Ramus
# 25.09.2013 ob 20:26
"Na Slovaškem se spoprijemajo s prvimi obtožbami o spolnih zlorabah v Rimskokatoliški cerkvi"

Vsekakor bi bilo takih zlorab v Rimski cerkvi mnogo, mnogo manj, če kleru ne bi bil celibat vsiljen. Zato bi bilo edino primerno, da se Rimska cerkev zgleduje po Krščanskem modelu Apostolske cerkve, kjer je bilo dovoljeno ženiti se in si ustvariti družino. Takšen vsiljen celibat pa seveda nedevomno povzroča hude psihološke motnje, ki se nenazadnje kažejo tudi v takšnih zlorabah in pedofilskih zločinih,... in za vse to so krivi in odgovorni papeži, ki ne sprejmejo Krščanskega modela Apostolske cerkve zapisanega v Svetem Pismu.

1. Timoteju 3, 2-5. " Zato mora biti škof brez graje, mož ene žene, trezen, razumen, urejen, gostoljuben, zmožen za poučevanje; 3 nikakor ne pijanec in pretepač, ampak prijazen. Ne sme biti prepirljiv in lakomen po denarju. 4 Svoj dom mora dobro voditi, otroci mu morajo biti podrejeni in v vsem spoštljivi. 5 (Kako bo sicer skrbel za Božjo Cerkev, če še svojega doma ne zna voditi!)"
kazam123
# 25.09.2013 ob 17:12
Mogoče so samo medijsko najbolj izpostavljeni, kar je prav ko že drugim solijo pamet. Drugače pa ljudje hodijo na Tajsko šlatat fantke pa deklice na dnevni bazi, pri drugem mediju pa je danes članek o tem da je splet zlata jama za pedofile.
Wasabi
# 25.09.2013 ob 16:58
Neverjetno, ko gre za spolne zlorabe mladoletnikov imajo v večini primerov prste vmes razni župniki, kateri se imajo za zgled in dejansko so zgled lahko vodljivim vernim ljudem. Nisem še slišal, da bi mladoletno osebo zlorabil rudar, avtomehanik, kuhar, medicinska sestra, pilot....skoraj vedno župnik.
makoshark
# 25.09.2013 ob 19:52
Ja, pozabljate na šolstvo in podobne poklice. Gotovo pa je verjetno daleč največ zlorab (izven družinskega kroga) v cerkvenih ustavnovah.

Nek avtomehanik (ta poklic je bil omenjen) v času službe nima stika z otroki in mu otroci v času službe niso zaupani v varstvo.
Farmergirl
# 25.09.2013 ob 20:44
ubogi otroci, ki so prisiljeni biti včlanjeni v največjo svetovno mafijsko združenje, se ukvarja od pranja denarja do pedofilije. bruh, bruh, tudi če mi kdo milijardo evrov plača, da še enkrat prestopim prag cerkve ga ne.
Kazalo