Prebežniki so v Makedonijo skušali priti prek reke, ki je po deževju močno narasla. Foto: Reuters
Prebežniki so v Makedonijo skušali priti prek reke, ki je po deževju močno narasla. Foto: Reuters
UNHCR je sporočil, da so razmere na grško-makedonski meji nevzdržne. Foto: Reuters
Prebežniki čez reko Suvo v Makedonijo
Prebežniki utonili v reki Suva

Pri poskusu prečkanja reke Suva so se utopili trije prebežniki, 23 pa so jih uspešno rešili. Utopili so se trije Afganistanci, je sporočilo makedonsko notranje ministrstvo. Nesreča se je zgodila v bližini Gevgelije na makedonsko-grški meji. Skupina prebežnikov naj bi poskušala preplavati reko, ki pa je močno narasla po zadnjem obilnejšem deževju na območju. Usodna je bila za moškega, nosečo žensko in njeno najstniško sestro. Rešene so prepeljali v zbirni center, kjer so jih medicinsko oskrbeli.

Kot so sporočili iz Skopja, sta policija in vojska povečali nadzor na kritičnih točkah meje. Mejo naj bi s prečkanjem reke prestopilo nekaj sto prebežnikov. V skupini, ki je prečkala reko, je bilo tudi precej otrok. Prek reke so raztegnili vrv in oblikovali "človeško verigo", da so drug drugemu pomagali priti čez. Tuje agencije so poročale, da naj bi se pozneje več sto prebežnikov – po podatkih francoske tiskovne agencije AFP naj bi jih bilo okoli 1.000 – peš odpravilo iz centra v Idomeniju proti Makedoniji, a jih je kmalu obkolila grška policija. V skupini so bili predvsem Sirci, Iračani in Afganistanci.

Na območju na grški strani meje sicer še vedno v slabih razmerah ždi in čaka okoli 12.000 prebežnikov, ki upajo, da bo Makedonija spet odprla mejo in sprostila balkansko begunsko pot, ki se je zaprla prejšnji teden.

"Razmere so nepredstavljive"
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je po nesreči sporočil, da so razmere v prenatrpanem begunskem centru v Idomeniju dosegle nepredstavljivo raven. "Priča smo vrhuncu človeške bede v Evropi. Razmere na obmejnem območju v Idomeniju so preprosto neverjetne. Nepredstavljivo je, kako grozno lahko postane, in vsak dan pade več dežja, ljudje pa trpijo," je dejal predstavnik UNHCR-ja Babar Baloch.

Po podatkih grških oblasti je v centru 12.000 prebežnikov, nevladne organizacije pa navajajo, da jih je na okoliških poljih še dodatnih 2.000. Higienske razmere so tam katastrofalne - stranišča so popravljena, več deset otrok pa je hospitaliziranih zaradi težav z dihanjem in različnih virusov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Dodatna pomoč Grčiji
Medtem so iz Bruslja sporočili, da bo Grčija prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite prejela dodatno materialno pomoč drugih držav članic. V zadnjih dneh so Nizozemska, Velika Britanija in Luksemburg Grčiji že dostavili oziroma napovedali dostavo 12 kombiniranih vozil, 120 električnih generatorjev, več kot 1.000 šotorov, 16 sanitarnih in bivalnih zabojnikov, 6.000 posod za vodo, 750 žimnic, 300 stolov, 5.000 vzglavnikov in 500 pogradov. Ta teden bodo dodatno pomoč poslale še Avstrija, Nemčija, Španija, Litva, Madžarska, Norveška in Švedska.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Prebežniki čez reko Suvo v Makedonijo
Prebežniki utonili v reki Suva