Do zdaj je v spopadih umrlo že tisoč ljudi, med njimi so tudi otroci. Foto: Reuters
Do zdaj je v spopadih umrlo že tisoč ljudi, med njimi so tudi otroci. Foto: Reuters

Otroci morajo preživeti sami, številni se potikajo po zelo odročnih predelih, v katerih ni žive duše, saj so jim starše ubili, njihove domove pa izropali ali uničili.

Novačenje otrok
Organizacija dodaja, da je od začetka spopadov svoje domove zapustilo več kot 120.000 ljudi, mnoge družine so se bile prisiljene raziti. Nekateri so se zatekli v begunska taborišča Združenih narodov, drugi, med katerimi je tudi veliko otrok, pa živijo pod milim nebom, se potikajo po gozdovih in pijejo oporečno vodo. "Zelo smo zaskrbljeni, da ne moremo doseči predelov, kjer so spopadi najhujši in kjer so otroci prepuščeni samim sebi," je dejala direktorica organizacije Fiona McSheehy, ki opozarja tudi, da sprti strani v spopade novačita vse več otrok.

V najmlajši državi na svetu, ki je neodvisna od leta 2011, so se stvari začele zaostrovati pred dvema tednoma v prestolnici Džuba. Sprva je šlo za boj za oblast med uporniškim voditeljem Riekom Mačarjem in predsednikom države Salvo Kirijem, a razmere so že prerasle v medetnični spopad med dvema ljudstvoma, Dinka in Nuer.

Vladna stran je ponudila premirje, a vojska je sporočila, da se z uporniki še vedno bojujejo predvsem na pomembnih naftnih poljih na severu države. Do zdaj je v nasilju umrlo že več kot tisoč ljudi.