Spopadi so z domov pregnali na desettisoče ljudi. Foto: EPA
Spopadi so z domov pregnali na desettisoče ljudi. Foto: EPA
Juba
Osebno rivalstvo med Macharjem in Kiirom je preraslo v spopade po etničnih linijah. Foto: Reuters

Da bi ustavil prelivanje krvi, je Varnostni svet ZN-a podvojil število pripadnikov mirovne misije v najmlajši državi na svetu na 12.500 vojakov.

Predsednika Salvo Kiira in odstavljenega podpredsednika Rieka Macharja, katerih privrženci so se zapletli v krvave spopade, je ameriški državni sekretar John Kerry pozval k prenehanju nasilja in političnim pogajanjem.

V prestolnici Juba je že posebni ameriški odposlanec za Južni Sudan Donald Booth, ki bo skušal Kiira in Macharja posesti za skupno pogajalsko mizo.

Machar zahteva izpustitev svojih političnih zaveznikov, preden se je pripravljen pogajati, medtem ko Kiir vztraja, da za pogajanja ne sme biti nobenih pogojev.

Čeprav je navzven videti, da gre za etnične spopade med pripadniki ljudstva Dinka, ki mu pripada Kiir, in ljudstvom Nuer, ki mu pripada Machar, pa poznavalci opozarjajo, da sta v ozadju predvsem osebno rivalstvo med političnima nasprotnikoma in boj za oblast v z nafto bogati afriški državi, ki se je leta 2011 osamosvojila od severnega dela in razglasila neodvisnost.

Vseeno obstaja nevarnost, da se zaradi neporavnanih računov iz preteklosti in boja za prevlado v vladajočem Ljudskem gibanju za osvoboditev Sudana (SPLM) pred predsedniškimi volitvami leta 2015 konflikt razširi v obsežen spopad med glavnima etničnima skupinama v državi.

Ban: Potrebna je politična rešitev
Spopadi so izbruhnili 15. decembra, ko je Kiir obtožil Macharja poskusa spodletelega državnega udara, kar pa odstavljeni podpredsednik zanika.

ZN je medtem poročal o odkritju treh množičnih grobišč, kjer naj bi bilo pokopanih na desetine civilistov.

Zaradi zaostrovanja razmer je Varnostni svet ZN-a odobril začasno premestitev vojakov, policistov in opreme mirovnih sil ZN-a v drugih afriških državah.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je opozoril, da konflikt ne potrebuje vojaške rešitve. "To je politična kriza, ki zahteva miroljubno in politično rešitev," je dejal Ban.