Teksas ima eno najliberalnejših orožarskih politik v ZDA. Foto: Reuters
Teksas ima eno najliberalnejših orožarskih politik v ZDA. Foto: Reuters
Številni študenti Univerze v Teksasu v Austinu novi uredbi nasprotujejo. Foto: Reuters

Fenves, ki je bil za dekana izbran junija lani, le dva dni po tem, ko je teksaški guverner Greg Abbott podpisal zakon, ki omogoča nošnjo strelnega orožja na teksaških univerzah, je odločitev označil za njegov največji izziv do zdaj.

"Naj povem, da osebno mislim, da pištole ne sodijo v univerzitetno okolje, okolje, predano izobraževanju in raziskavam, kljub temu pa sem kot dekan javne univerze odgovoren za izvajanje novega zakona," je sporočil na tiskovni konferenci.

Zakon, ki začenja veljati 1. avgusta, omogoča registriranim lastnikom orožja, starim najmanj 21 let, da nosijo svoje pištole na območju univerze, pod pogojem, da orožje ni jasno vidno. Zasebne univerze imajo možnost, da se odločijo, ali bodo novi zakon izvajali ali ne. Za zdaj se je proti njemu izreklo 24 zasebnih šol, zanj pa niti ena.


Vabljeni k branju MMC-pogovora s članom Nacionalne orožarske zveze (NRA):

"Ne uporabite mojega pravega imena. Nočem, da mi ukradejo orožje."

Univerza, ki tako kot sam Austin velja za eno liberalnejših v Teksasu, sicer že 20 let dovoljuje, da na njenem območju študentje in profesorji nosijo orožje, a je bilo to do zdaj prepovedano znotraj zgradb in predavalnic. Fenves je v pismu univerzi zapisal, da se strinja s poročilom svetovalne skupine, ki jo je imenoval, v katerem je zapisano, da bi, ker študentje preživijo večino časa v predavalnicah, nadaljnja prepoved orožja kršila novi zakon.

Mnogi starši in študenti zaskrbljeni
Z zakonom SB 11 je Teksas tako postal šele osma zvezna država, ki omogoča tamkajšnjim prebivalcem, da v univerzitetna poslopja nosijo orožje, ki pa mora biti skrito. Univerzitetni kampus v Austinu je z več kot 50.000 študenti eden izmed deset največjih v ZDA. Niso pa vsi študentje in njihovi starši z odlokom zadovoljni in so proti njemu glasno protestirali in podpisovali peticije.

"Mnogi straši trenutnih in prihodnjih študentov so mi izrazili svoje resne pomisleke glede dovoljevanja pištol na kampusu v Austinu, še posebej v univerzitetnem poslopju in predavalnicah," je zapisal Fenves rektorju Univerze v Teksasu Williamu McRavenu. "Imam hude pomisleke, kako bo ta zakon vplival na našo zmožnost privabljanja osebja in študentov. A kot dekan UTA-ja sem odgovoren za spoštovanje zahtev zakona SB 11."

Te sicer namerava kršiti edini nobelovec na UTA-ju, profesor fizike Steven Weinberg, ki je že sporočil, da se ne namerava držati zakona in da bodo v njegovi predavalnici pištole prepovedane, ne glede na to, kaj pravi Fenves o črki zakona, poroča Washington Post.

Univerza je ob tem sporočila, da bo zakon dejansko prizadel le peščico študentov, saj naj bi imelo registrirano orožje zgolj en odstotek vpisanih. Zakon se poleg tega ne nanaša na študentska društva, zasebne namestitve in športna poslopja, razen v določenih izjemah, kot so recimo obiski staršev, ki so registrirani kot lastniki orožja.