Demjanjuk je v taborišču delal kot stražar. Foto: EPA
Demjanjuk je v taborišču delal kot stražar. Foto: EPA

Johna Demjanjuka so policisti na invalidskem vozičku odpeljali iz njegovega doma blizu Clevelanda v Ohiu, že dve uri pozneje pa je sodišče odločilo, da ga ne smejo izročiti Nemčiji. Ta ga išče zaradi domnevne vpletenosti v pobijanje v Sobiboru, nacističnem taborišču na Poljskem.

"Sramota je, da je Demjanjuk zjutraj znova moral skozi ta pekel," je dejal družinski odvetnik Ed Nishnic. Njegov sin je dejal, da če ne bi deportacije, nečloveškega dejanja, kot ga je označil, preprečili, bi njegov oče umrl v bolnišnici, še preden bi mu sodili.

Demjanjuk je kot begunec v ZDA prišel leta 1952 in se naselil v Clevelandu, kjer je delal v avtomobilski industriji. Leta 1988 je bil v Izraelu obsojen na smrt zaradi zločinov zoper človečnost, potem ko so ga preživeli prepoznali kot Ivana Groznega, stražarja v taborišču Treblinka. Izraelsko vrhovno sodišče je pozneje zavrnilo sodbo, ko so dokumenti iz nekdanje Sovjetske zveze pokazali, da naj bi bil Ivan Grozni neki drugi moški.

Pozneje se je Demjanjuk vrnil v ZDA, leta 2002 pa ostal brez ameriškega državljanstva, ker ob prihodu v novi svet ni razkril svoje vpletenosti v nacističnih taboriščih. Tri leta pozneje je ameriški imigracijski sodnik odredil, da ga lahko deportirajo v Nemčijo, na Poljsko in v Ukrajino, Nemčija pa je pretekli mesec izdala zaporni nalog zanj. Grozi mu obtožba, da je v smrt pomagal 29.000 Judom.

K. T.