Doslej so brezpilotna letala nad Libijo izvajala le prelete. Foto: EPA
Doslej so brezpilotna letala nad Libijo izvajala le prelete. Foto: EPA
Libija
Tujim medijem v Tripolisu so pokazali luknjo, ki je nastala po napadu Nata. Foto: Reuters
Libija
Upor proti dolgoletni vladavini Gadafija se je začel februarja. Polkovnik ima še vedno veliko privržencev. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je njihovo brezpilotno letalo prvič napadlo cilje v Libiji v okviru letalskih napadov zveze. Podrobnosti napada niso navedli in v Pentagonu so poudarili, da tudi v prihodnje ne bodo sporočali, kje so letala sodelovala in katere cilje so napadla. Z uporabo brezpilotnih letal je lažje in bolj natančno zadevati cilje v urbanih naseljih, s čimer se zmanjša možnost za žrtve med civilisti.

Gadafiju zvesta plemena grozijo
Plemenski voditelji so svoj ultimat o posredovanju v oblegani Misrati postavili po srečanju z vojaškimi predstavniki v bližini Misrate. Plemena so jezna, ker so večtedenski boji prekinili vsakodnevno življenje in prekinili glavno obmorsko pot ter ustavili trgovanje v mestu, poroča BBC. Plemenski voditelji trdijo, da je pristanišče v mestu, drugo največje v državi, namenjeno vsem Libijcem, ne le upornikom.

Vlada je že nekajkrat zagrozila z možnostjo plemenske državljanske vojne proti upornikom in Natovemu posredovanju. Zaradi napadov severnoatlantskega zavezništva se utegnejo vladne sile umakniti iz Misrate.

Libijska vojska dobila ultimat
Kaled Kaim
, namestnik libijskega zunanjega ministra, je dejal, da je vojska skušala čim bolj zmanjšati število civilnih žrtev med večtedenskim obleganjem Misrate na zahodu države, a da plemena ne bodo imela enakih zadržkov.

"Libijska vojska je dobila ultimat. Če ne more rešiti težave z Misrato, potem bodo napadli ljudje iz regije," je povedal Kaim in dodal, da bodo plemena najprej skušala prepričati upornike, da odložijo orožje, če jim to ne bo uspelo, pa bodo napadla. Vojska bo ostala, kjer je, je omenil.

Vojska dobila ukaz, da se umakne
Ujeti libijski vojak pa je upornikom razkril, da je vojska v petek prejela ukaz, naj se umakne iz Misrate. Neki drugi vojak, ki so ga skupaj s še 11 ranjenega prepeljali v bolnišnico v Misrati, pa je dopisniku Reutersa pritrdilno dogovoril na vprašanje, ali je libijska vlada izgubila nadzor nad tem mestom. Nekaj ur zatem je predstavnik libijskih upornikov sporočil, da Gadafijeve sile bežijo iz Misrate. "Misrata je svobodna, uporniki so zmagali. Nekateri Gdafijevi vojaki so ubiti, drugi bežijo", je zatrdil.

Humanitarci v Misrati, glavnem uporniškem oporišču na zahodu Libije, pravijo, da mestu grozi humanitarna katastrofa in da je v tednih obleganja umrlo več kot tisoč ljudi.

V napadu Nata trije mrtvi
Nekaj ur po napovedi o spremembi vladne taktike v Misrati so sile Nata izvedle več zračnih napadov na libijsko prestolnico Tripolis, v katerih so po besedah libijskih oblasti umrli trije ljudje. Med drugim je bil cilj napadov park blizu ene izmed Gadafijevih stavb.

Zahodne države so napovedale, da bo Nato zračne napade nadaljeval, dokler Gadafi ne zapusti oblasti, a po skoraj dveh mesecih ne kaže, da se je tehtnica nagnila na eno ali drugo stran.