Chris Hondros (na levi) je delal za Getty Images, Tim Hetherington (na desni) pa je v Libiji sodeloval pri novem multimedijskem projektu. Foto: Reuters
Chris Hondros (na levi) je delal za Getty Images, Tim Hetherington (na desni) pa je v Libiji sodeloval pri novem multimedijskem projektu. Foto: Reuters
Libija
Spopadi v Libiji se nadaljujejo, trenutno je najhuje v Misrati, za katero se borijo uporniki in Gadafijeve sile. Foto: EPA
V Libiji žrtve med novinarji

V Veliki Britaniji rojen fotograf in režiser Tim Hetherington, ki si je s sodelovanjem pri režiji dokumentarnega filma o ameriških vojakih v Afganistanu "Restrepo" prislužil nominacijo za oskarja, je v Libiji sodeloval pri novem multimedijskem projektu. V Misrato je prispel v sredo, kjer se je še z enim novinarjem in uporniki odpravil v središče mesta, natančne okoliščine njegove smrti pa niso znane. Hetheringtonova družina je sporočila, da naj bi mu smrtno rano zadala ročna granata.

V Misrati je umrl tudi newyorški fotograf Chris Hondros, ki je v Libiji delal za agencijo Getty Images. Hondros je bil izkušen vojni fotoreporter, ki je za svoje delo dobil tudi zlato medaljo Roberta Cape, umrl pa naj bi po eksploziji rakete. V Misrati sta bila ranjena še dva zahodna fotoreporterja.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je že izrazil sožalje ob smrti fotoreporterjev in opozoril na pomembno delo, ki ga novinarji opravljajo zato, da obveščajo in dajo glas tistim, ki se jih sicer ne sliši, in zahtevajo odgovornost od državnih voditeljev.

Misrata še vedno v navzkrižnem ognju
Sicer pa se nasilje v Libiji nadaljuje. Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija nadaljujejo svoj pohod po državi, z vojaškimi napadi v preteklih dneh so si precej utrdili svoj položaj, okrepili pa so predvsem svoje napade na Misrato. Stanovanjske soseske v tem tretjem največjem libijskem mestu obstreljujejo s topovskimi granatami in raketami, poveljniki zveze Nato pa so priznali, da so zmožnosti njihovih zračnih sil pri zaščiti civilistov v mestu omejene.

V obstreljevanju Misrate naj bi umrlo pet upornikov, libijska državna televizija pa je poročala o novih napadih zveze Nato v bližini libijske prestolnice Tripolis, kjer naj bi umrlo sedem ljudi.

Zahodne države bodo pomagale upornikom
Ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron sta v sredo zvečer razpravljala o potrebi po povečanju diplomatskih in drugih pritiskov na libijskega voditelja Gadafija. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je libijskim upornikom medtem obljubil dodatno pomoč, za pomoč upornikom v vrednosti 25 milijonov dolarjev pa so se odločile tudi ZDA.

To je prva neposredna pomoč ZDA upornikom v Libiji, kjer pa ne gre za orožje, ampak za različne oblike pomoči v zdravilih, uniformah, škornjih, zaščitnih jopičih, šotorih in tudi hrani. Ukaz je na priporočilo zunanje ministrice Hillary Clinton podpisal predsednik Barack Obama, pomoč pa prihaja iz presežka zalog Pentagona.

"Ob intenzivnih spopadih ne bo človekoljubne pomoči"
Pomočnica generalnega sekretarja Združenih narodov za človekoljubne zadeve Valerie Amos medtem opozarja, da se v Libiji vse bolj briše meja med vojaškim posredovanjem in dobrodelnim delom. "Naša odgovornost mora biti ves čas, da zagotovimo razdeljevanje pomoči na nepristranski podlagi," je povedala Amosova in tako odgovorila na predlog Velike Britanije, Francije in Italije, da bi v Libijo poslali majhne skupine vojaških svetovalcev za pomoč upornikom.

"Vojaški posredniki bi lahko ogrozili človekoljubne delavce in njihovo delo, zato moramo biti zelo previdni in zagotoviti, da ne prestopimo meje," je povedala Amosova in ob tem zagotovila, da človekoljubna pomoč doseže obe strani v spopadih. Libijske oblasti je pozvala, naj človekoljubnim delavcem zagotovijo dostop do mest, kjer potekajo spopadi, saj bo sicer človekoljubna pomoč odvisna od intenzivnosti spopadov.

V Libiji žrtve med novinarji