Iskalne ekipe morajo čim prej najti črni skrinjici, saj oddajata signal le 30 dni. Foto: EPA
Iskalne ekipe morajo čim prej najti črni skrinjici, saj oddajata signal le 30 dni. Foto: EPA
Iz morja potegnili že 30 trupel

Iskanju letala airbus A320-200, ki je prejšnjo nedeljo izginilo z radarjev na poti iz Surabaje v Indoneziji v Singapur, se bodo pridružili francoski in singapurski preiskovalci z opremo za zaznavanje signala črnih skrinjic.

"Tekmujemo s časom. Skrinjice signal oddajajo le 30 dni, in če bo signal ugasnil, bomo morali uporabiti daljinsko vodena plovila, da bi jih locirali, kar pa bo precej težje," je povedal vodja indonezijske komisije za varnost v prometu Tatang Kurniadi.

Kot poroča BBC, uporabljajo francoski preiskovalci občutljivo napravo za zaznavo zvoka, s katero želijo locirati letalo in črni skrinjici.

Valovi ovirajo iskanje trupa
Letalo je padlo v razmeroma plitve vode Javanskega morja pri Borneu, vendar so slabo vreme in visoki valovi ovirali iskanje trupa in posmrtnih ostankov 162 potnikov in članov posadke. Vreme se je danes precej izboljšalo, tako da je iskanje v polnem razmahu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil vodja iskalne akcije Bambang Soelistjo, je iskanje osredotočeno na območje, veliko 1.575 kvadratnih milj (približno 5.400 kvadratnih kilometrov), v operaciji pa sodeluje 29 plovil in 17 letal. To je sicer le desetina velikosti območja, ki so ga preiskovali v četrtek.

Predstavnik reševalcev S. B. Surpijadi je dodal, da so trupla in razbitine našli na sorazmerno majhnem območju, kar nakazuje, da je trup letala verjetno blizu. Preživelih niso našli, vzrok za padec letala pa še vedno ni znan.

V Javanskem morju potopljenih veliko ladij
Med iskalno akcijo so zaznali že precej predmetov na dnu morja, a je šlo po vsej verjetnosti za potopljene ladje. V Javanskem morju je namreč na desetine potopljenih razbitin, tako iz novejših časov kot iz druge svetovne vojne, ko je tam potekala velika pomorska bitka med zavezniki in Japonci.
Potem ko so v četrtek pokopali prvo identificirano žrtev nesreče, so danes identificirali še tri žrtve, med drugim 22-letno stevardeso in indonezijskega študenta na univerzi Monash v Avstraliji. Lastnik družbe AirAsia, Tony Fernandes, je že včeraj napovedal, da bo truplo mlade stevardese sam pospremil domov.

Na nesrečnem letalu je bilo sicer 155 Indonezijcev, trije Južnokorejci, Singapurec, Malezijec, Britanec in Francoz.

Iz morja potegnili že 30 trupel