Obtoženih je več kot 300 zdravnikov. Foto: EPA
Obtoženih je več kot 300 zdravnikov. Foto: EPA
Zagreb
Številni obtoženi zdravniki so dobili pogojne kazni, da ne bi bil ogrožen sistem primarne zdravstvene zaščite. Foto: EPA

Obtoženci so osumljeni prejemanja podkupnin, da bi izdajali zdravila podjetja Farmal s sedežem v Ludbregu pri Varaždinu, ki je del nemške družbe Dermapharm. Prvoobtoženi je predsednik uprave Farmala Dražen Dedi, drugoobtožena pa direktorica za korporativne posle Jasna Majhen.

Prek mreže 23 sodelavcev naj bi od leta 2009 do 12. oktobra 2012 plačali podkupnine približno četrtini vseh hrvaških splošnih zdravnikov, ki so v zameno predpisovali samo Farmalova zdravila. Obtoženih je več kot 300 zdravnikov.

Lekarnarji so skrbeli za zadostno zalogo Farmalovih zdravil in jih izdajali na recepte. Obtoženi lekarnarji so tudi fiktivno prikazovali porabo Farmalovih zdravil, ko bi jim potekel rok uporabe, da bi jih lahko zaračunali hrvaškemu zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Dva milijona evrov za podkupnine
Za usluge so zdravniki in lekarnarji od Farmala dobivali denar in nakupovalne bone, plačana potovanja, pohištvo, elektronske naprave, kolesa ter druge stvari v vrednosti od pet do deset odstotkov od predpisanih zdravil. Na letni ravni naj bi izplačali slaba dva milijona evrov.

Preiskava, ki so jo sprožili pred več kot letom dni, je bila najprej usmerjena proti 77 posameznikom, nato pa so jo razširili na 364 ljudi in zasebno podjetje.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) jih je obtožil združevanja pri kaznivem dejanju, ponujanja in sprejemanja podkupnine ter zlorabe položaja in pooblastil.

Priznanja za pogojno kazen
Številni zdravniki so med preiskavo priznali kazniva dejanja v zameno za pogojno kazen, da ne bi izgubili službe in ogrožali nemotenega delovanja celotnega sistema primarne zdravstvene zaščite.

Primer Hipokrat predstavlja najobsežnejšo obtožnico v zgodovini hrvaškega pravosodja, dokument vsebuje približno 100.000 strani. Predtem je bil največji primer vložen v aferi Spice o malverzacijah z delnicami živilske družbe Podravka, ki je obsegal 60.000 strani.

Za zdaj ni jasno, kje bodo potekale obravnave, ko se bo začelo sojenje, ker zagrebško sodišče nima tako velikega prostora. Število obtožencev bodo morda znižali pred začetkom sojenja, če se bodo nekateri izmed obtožencev dogovorili s tožilstvom v zameno za milejšo kazen.