S posnetki zlorab so storilci nato izsiljevali starše otrok ali pa so jih prodali za mastne denarje. Foto: Reuters
S posnetki zlorab so storilci nato izsiljevali starše otrok ali pa so jih prodali za mastne denarje. Foto: Reuters
Matere žrtev ob pogovoru z novinarji. Foto: Reuters

Na več kot 400 posnetkih 15 moških spolno zlorablja najmanj 280 otrok, pri čemer so storilci - šlo naj bi za pripadnike družine lokalnih veljakov - nato z videogradivom izsiljevali starše žrtev, da bodo posnetke objavili, če jim ne plačajo, je povedal predstavnik družin žrtev Latif Ahmed Sara.

Da bi preprečili objavo posnetkov, so se bili nekateri otroci prisiljeni zateči h krajam, kar pa vseeno ni oviralo tolpe, da ne bi kar nekaj posnetkov za mastne denarce prodalo pornografskim stranem v tujino.

Otroke, večinoma mlajše od 14 let (najmlajše žrtve so bile stare šest let), so prisilili tudi k medsebojnim spolnim odnosom, čeprav naj bi nekateri mladostniki na posnetkih v spolne odnose z vrstniki tudi privolili. Videogradivo sega vse do leta 2007, posnetki pa so nastali v vasi Husain Kan Vala jugozahodno od Lahoreja. Kot so povedali lokalni aktivisti, se na posnetkih pojavi kar 50 odstotkov vaških otrok.

Policija na udaru
Sedem osumljencev, starih med 16 in 25 let, so že aretirali, vodja pokrajinske vlade Pandžab Šahbaz Šarif pa je dejal, da je zahteval neodvisno preiskavo o aferi, ki je izzvala ogorčenje aktivistov za človekove pravice.

Po besedah vodje urada za zaščito otrok Sabe Sadika gre za največji škandal zlorabljanja otrok v zgodovini Pakistana. V prvem poročilu, ki ga je pokrajinska vlada prejšnji teden zahtevala od policije, so sicer mestne oblasti obtožbe o zlorabljanju otrok zavrgle kot neutemeljene.

Afera je v javnost pricurljala prejšnji teden, ko so žrtve le začele prijavljati zlorabe policiji, ki jo starši zlorabljenih otrok zdaj obtožujejo, da ni storila dovolj, da bi razbila pedofilsko tolpo v Pandžabu, sicer glavni politični trdnjavi pakistanskega premierja Navaza Šarifa, ki bo na to temo danes moral odgovarjati poslancem. Prejšnji teden se je več sto vaščanov zbralo na protestu, na katerem so policijo in lokalne politike obtožili ščitenja zločincev.
Spolne zlorabe in pedofilija so sicer v Pakistanu eden večjih tabujev, o katerih se v javnosti praktično ne govori. Po navedbah organizacij za človekove pravice so spolne zlorabe otrok močno razširjene po državi, kjer je brezdomnih kar 1,5 milijona otrok, poročanje pakistanskega časnika The Nation povzema New York Times.