Princ ima naložbe v več kot 150 državah sveta, srečal pa se je že z več kot 200 svetovnimi voditelji. Foto: Reuters
Princ ima naložbe v več kot 150 državah sveta, srečal pa se je že z več kot 200 svetovnimi voditelji. Foto: Reuters
Lani se je ločil od četrte žene, 30 let mlajše princese Ameerah Al Taweel, a par ostaja v dobrih odnosih. V princ, ki se je šolal v ZDA, se rad pohvali, da je velik zagovornik pravic žensk. Foto: Reuters
V lasti ima med drugim luksuzno zasebno letalo in londonski hotel Savoy. Foto: Reuters

Princ, vnuk prvega savdskega kralja, naj bi bil predvsem zainteresiran za vlaganja v hrvaški turizem, s predsednikom Ivom Josipovićem pa sta govorila tudi o sodelovanju v vojaški industriji.

Kot je po delovnem kosilu v Makarski sporočil hrvaški predsednik, "je njegovo veličanstvo pokazalo interes za Hrvaško". Predsednik je izrazil upanje, da se bo iz tega interesa "rodilo konkretno sodelovanje med našima vladama in gospodarstvoma". "Moja želja je bila - mislim, da nam je to uspelo - Hrvaško predstaviti kot gostoljubno državo, ki sprejema vse dobronamerne ljudi in prijatelje," je dejal Josipović.

"Na razpolago smo vam za vse, kar bi si zaželeli narediti v Zagrebu," pa je gostu pred tem v petek sporočil zagrebški župan Milan Bandić, s katerim se je prav tako sestal.

Princa zanimajo le vrhunski projekti
O konkretnih projektih naj (še) ne bi govorili, a kot je povedal Josipović, princa zanimajo le najpomembnejši, vrhunski projekti. Hrvaška je država za takšne projekte, za elitni turizem in hotele s petimi in več zvezdicami, je dodal.

Bogati 59-letni princ je prispel na Hrvaško v spremstvu okoli 30 sodelavcev že v ponedeljek. Pripotoval je iz Monaka, kjer se je pred tem družil s tamkajšnjim knezom Albertom II.

"Arabski Warren Buffet"
Ameriška revija Forbes ga na lestvici najbogatejših uvršča na 26. mesto. Je lastnik družbe Kingdom Holding Company, ki ima deleže v največjih podjetjih na svetu, od Amazona, Appla, AOL/Time Warnerja in Twitterja, do Coca Cole, McDonaldsa, Four Seasons Hotels in Walt Dineyja. Pravijo mu "arabski Warren Buffet", vlaga pa v telekomunikacije, internet, družabna omrežja, bančništvo, hotelirstvo in medije.

Njegova družba stoji za gradnjo najvišjega stolpa na svetu, Kingdom Towerja v Džedi, prinčevo jahto velikanko, 86 metrov dolgo Kingdom 5KR, pa so si svoj čas izposodili tudi za snemanje bondijade Nikoli ne reci nikoli.

Razmeroma liberalni princ, ki nasprotuje vsem ekstremizmom, je tudi velik človekoljub in naj bi v minulih desetletjih doniral več kot 2,4 milijarde dolarjev.

Na Hrvaško je po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list prišel predvsem zato, da bi se malce spočil, kot deloholik pa ob tem še preučil možnosti vlaganja. "To potovanje je bilo načrtovano izključno kot dopust, ne kot poslovni obisk. Jasno, glede na to, da vlagamo v več kot 150 državah sveta, vedno ostajamo odprti in zainteresirani za potencialne projekte," je povedal v intervjuju za Jutarnji list.

S kolesom po Zagrebu
Poleg Zagreba je tako obiskal še več mest, med celotnim obiskom pa se ni kaj dosti izpostavljal. Stanoval je v razkošnem apartmaju zagrebškega hotela Esplanade, poizkušal hrvaške specialitete, se odpravil po prestolnici s kolesom in molil v zagrebški džamiji.

Ob obisku je Hrvatom popihal na dušo, da živijo v krasni državi, ki jo odlikuje stabilnost, dober predsednik, demokracija, svobodno novinarstvo, svoboda govora in dober davčni sistem, da pa ne storijo dovolj, da bi privabili več naložb. Savdski princ je našim južnim sosedom zato svetoval zmanjšanje birokracije in večjo prodornost pri privabljanju vlagateljev.

Hrvaška je 151. država sveta, ki jo je princ bin Talal obiskal. Od vseh držav te regije je bil samo še v Bosni in Hercegovini, ki ima že tradicionalno dobre odnose s Savdsko Arabijo.