Pričevanje agentke Carole Taylor je omajalo dejstvo, da je spremenila pričevanja v primerjavi s spomladanskim zališanjem, poleg tega pa v ZDA toži Naomi Cambell zaradi nespoštovanja pogodbe. Foto: EPA
Pričevanje agentke Carole Taylor je omajalo dejstvo, da je spremenila pričevanja v primerjavi s spomladanskim zališanjem, poleg tega pa v ZDA toži Naomi Cambell zaradi nespoštovanja pogodbe. Foto: EPA

Po pričanju Cambellove je zdaj sledilo še pričanje njene nekdanje agentke Carole White, ki trdi, da se je manekenka med pričanjem zlagala. Leta 1997 je Cambellova na zabavi, ki jo je uradno gostil Nelson Mandela, prejela vrečko krvavih diamantov, ki so bili last Taylorja.

"Cambellova je vedela, kdo je Taylor"
"Vaša milost, to ni laž. To se je zgodilo!" trdi Whitova, ki je pritrdila besedam Mie Farrow, ki je Cambellovo obtožila, da je dobro vedela, kdo je Taylor in kakšna je njegova vloga v krvavi državljanski vojni v Liberiji ter da se njegov režim financira predvsem s preprodajo diamantov.

Naomi sploh ni vedela za Liberijo
Na pričevanje nekdanje agentke se je zdaj 40-letna Cambellova hitro odzvala v izjavi za javnost: "Nimam nobenega motiva, da bi lagala, saj s tem ne bi nič pridobila. Sem črna ženska, ki je vedno podpirala dobrodelne projekte, povezane z Afriko." Cambellova trdi, da do omenjene zabave sploh ni vedela, kdo je Taylor in da tudi za Liberijo še ni slišala. Diamante v vrečki naj bi ji ob koncu zabave v Južni Afriki izročil neznanec, ki ga ni nikoli več srečala.

Omajano pričevanje agentke matere
Vseeno pričanje agentke Whitove ni bilo ravno prepričljivo, saj je preiskovalcem maja povedala, da je med pogovorom na zabavi slišala, kako je Taylor dejal: "Poslali vam bomo diamante". Med zaslišanjem na haaškem sodišču za vojne zločine pa je zdaj Whitova zatrdila, da se ne spomni teh besed. Zagovornik Cambellove je agentko, ki je zatrdila, da se je vedla do Naomi kot do svoje hčerke, odkrito napadel, da gre pri njenem pričevanju za denar, saj Whitova v ZDA toži Cambellovo zaradi spora o pogodbi.

Krvava zapuščina Charlesa Taylorja
Charles Taylor
je leta 1997 prišel na oblast po krvavi prvi državljanski vojni, z oblasti pa je odšel šest let pozneje, ko je izgubil drugo državljansko vojno. V obdobju med letoma 1989, ko se je začel Taylorjev upor, in 2003 je v Liberiji umrlo okoli 400 tisoč ljudi, več kot milijon in pol ljudi pa je billo primoranih v begunstvo. Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu sodi Taylorju že od leta 2007.