Napadalci so bili oboroženi s puškami z dušilcem zvoka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napadalci so bili oboroženi s puškami z dušilcem zvoka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Javna hiša v Zajuni je bila tako tarča napada že lani, ko je bilo ubitih sedem žensk in pet moških. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Islam prepoveduje prostitucijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Napad se je zgodil v soboto zvečer v soseski Zajuna na vzhodu Bagdada. Policisti, ki so prišli na kraj dogodka, so dejali, da so trupla ležala povsod.
"Ko smo hodili po stopnicah, smo videli nekaj ženskih trupel, kri je tekla po stopnicah. Vstopili smo v stanovanje. Trupla so bila povsod. Nekatera so ležala na kavču, nekatera na tleh, nekatere so bila v kuhinji, saj so se ženske poskušale skriti v kuhinjske omarice," je dejal policist.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče
Storilci so imeli puške z dušilcem zvoka, odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina. Prebivalci soseske Zajuna, v kateri živijo tako suniti kot šiiti, sicer pravijo, da je za napad odgovorna šiitska milica.

Islam, ki je prevladujoča vera v Iraku, prepoveduje prostitucijo. Javna hiša v Zajuni je bila tako tarča napada že lani, ko je bilo ubitih sedem žensk in pet moških.

Država neuradno razdeljena na tri dele
Oblasti v Iraku si še vedno prizadevajo vzpostaviti stabilnost, potem ko so borci sunitske skrajne skupine Islamska država Iraka in Levante (Isil) 29. junija razglasili kalifat Islamska država (IS).

Severni del je pod nadzorom Kurdov, ki so pred dnevi zasedli ključna naftna polja v bližini mesta Kirkuk na severu države. Jugovzhodni del je pod nadzorom iraške vojske, zahodni del pa pod nadzorom bojevnikov Isila oziroma samooklicane Islamske države (IS).

Odpoklic kurdskih poslancev iz parlamenta
Kurdi, ki si že dolgo prizadevajo za avtonomijo, so izkoristili nastali položaj v državi za napoved razpisa referenduma o neodvisnosti. Iraški premier Nuri Al Maliki je med drugim Kurde okrivil dajanja podpore skrajnežem. To je Kurde tako razjezilo, da so iz iraške vlade odpoklicali svoje poslance.

V iraškem parlamentu trenutno prevladujejo šiiti, ki po mnenju sunitov izvajajo izredno diskriminatorno politiko.