Zaradi groženj Al Kaide, povezanih s francoskim vojaškim posredovanjem v Maliju, je v Parizu in drugih mestih poostrena varnost. Foto: EPA
Zaradi groženj Al Kaide, povezanih s francoskim vojaškim posredovanjem v Maliju, je v Parizu in drugih mestih poostrena varnost. Foto: EPA
London
V spomin na zabodenega angleškega vojaka Leeja Rigbyja so Londončani v predelu Woolwich položili cvetje. Foto: EPA

Neznanec je 23-letnega vojaka Cedrica Cordierja napadel v prostorih podzemne železnice, kjer so trgovine in kjer imajo potniki dostop do več prog. Vojak, ki je bil oborožen in oblečen v uniformo, je bil na dolžnosti v okviru protiterorističnega programa, v okviru katerega so vojaki nameščeni v prestolnici na pomembnih turističnih, poslovnih in prometnih krajih.

Napadalec, ki ga je policija opisala kot 1,9 metra visokega moškega z brado, je pristopil k vojaku, ga zabodel in se nato izgubil v množici. Po neuradnih podatkih naj bi bil star okoli 35 let in naj bi prihajal iz ene izmed držav na severu Afrike.

Dogodek preiskuje ekipa za boj proti terorizmu.

Povezava z Londonom?
Francoski predsednik Francois Hollande je po dogodku dejal, da napada še ni mogoče povezati z umorom britanskega vojaka v sredo v Londonu. Tam sta dva islamista 25-letnega vojaka na ulici v jugovzhodnem Londonu sredi belega dne pokončala z mačeto, pri tem pa vzklikala islamistična gesla in govorila proti britanskemu posredovanju v muslimanskih državah. 25-letni vojak je sicer med drugim služil tudi v Afganistanu.

V Londonu so v soboto zaradi suma vpletenosti v načrtovanje umora britanskega vojaka prijeli še tri moške, stare 24, 28 in 21 let, je sporočil Scotland Yard. Dva so prijeli na njunem domu, enega pa na ulici.

Napaden, ker je bil vojak
Hollande je še dodal, da še vedno ne poznajo natančnih okoliščin napada ali identitete napadalca, da pa preučujejo vse možnosti. Tudi notranji minister Manuel Valls je dejal, da povezanosti z napadom v Londonu preiskovalci za zdaj niso ugotovili, čeprav bi zaradi načina napada lahko sklepali o tem. Dodal pa je, da je bil namen napadalca ubiti vojaka. Ranjenega francoskega vojaka je v bolnišnici že obiskal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian, ki je nato dejal, da je bil vojak napaden, ker je bil vojak. Dodal je, da je vojak v stabilnem stanju, poudaril pa, da bo Francija nadaljevala odločen boj proti terorizmu.

Tudi Hollande je na začetku maja dejal, da z vso resnostjo obravnavajo poziv severnoafriške veje Al Kaide muslimanom po svetu k napadom na interese Francije zaradi posredovanja v Maliju.