Nigerijo je ponedeljkov napad na študente šokiral. Foto: EPA
Nigerijo je ponedeljkov napad na študente šokiral. Foto: EPA

Večinoma so bili žrtve študenti, ki so jih strelci klicali po imenih, je sporočila policija. Neki stanovalec doma je dejal, da so šli napadalci iz sobe v sobo in streljali ter z noži napadali prebivalce.

Napad se je zgodil nekaj dni po aretaciji več deset ljudi, osumljenih povezav z militantno skupino Boko Haram, v mestu, toda oblasti kot motiv za nasilje ne izključujejo tudi spor ob študentskih volitvah. Politehniška fakulteta je zaprta, nekateri študenti pa so zapustili mesto.

Nejasnosti glede poteka dogodka in števila žrtev
Tamkajšnja policija pravi, da so imeli napadalci notranje informacije, a poudarili, da motiv za napad še ni znan. Prav tako ni znano končno število žrtev. Neki prebivalec je dejal, da je bilo ustreljenih ali zabodenih najmanj 40 ljudi. Nedavni napadi pripadnikov skupine Boko Haram na stebre mobilne telefonije otežujejo prenos informacij iz mesta.

Po nekaterih poročilih naj bi možje v vojaških uniformah vpadli v dom malo pred polnočjo in zbrali študente pred njihovimi sobami. Njihova trupla so bila položena v vrstah pred domom.

Med mrtvimi so tako muslimani kot kristjani, med žrtvami pa sta tudi dva varnostnika in starejši prebivalec doma. Zaradi policijske ure se lahko prebivalce svobodno premikajo le nekaj ur na dan.

Skupina Boko Haram, ki napada sicer še ni komentirala, se bojuje za vzpostavitev islamskega prava v Nigeriji, pri tem pa je ubila več kot tisoč ljudi v severnem in osrednjem delu države.