Napolitano si je po petkovem pogovoru s strankami vzel še malo časa za razmislek. Foto: EPA
Napolitano si je po petkovem pogovoru s strankami vzel še malo časa za razmislek. Foto: EPA

Napolitano je novinarjem dejal, da se bo še naprej trudil preseči politično krizo, potem ko predčasne volitve prejšnji mesec niso dale jasnega zmagovalca.

"Do zadnjega dneva mandata bom deloval, kot mi narekuje nacionalna odgovornost, ne da bi pred državo skrival težave, s katerimi se spopadam," je dejal na novinarski konferenci.

Pojasnil je, da bo dvema majhnima skupinama strokovnjakov naložil pripravo predlogov o institucionalnih in gospodarskih reformah, ki bi jih podprle vse politične stranke.

Italijanski mediji so pred tem navajali, da 87-letni Napolitano, ki se mu sicer mandat izteče 15. maja, razmišlja o odstopu, da bi tako zaobšel ustavno določilo, ki predsedniku preprečuje, da bi v zadnjih šestih mesecih na položaju lahko razpustil parlament.

Bersaniju ni uspelo
Vodja leve sredine in mandatar Pier Luigi Bersani je po tednu dni pogovorov v petek Napolitanu sporočil, da mu ni uspelo sestaviti vladne koalicije, saj tri glavne politične sile vztrajajo pri svojih stališčih.

Vstop v vlado namreč zavrača Gibanje 5 zvezd populističnega politika in nekdanjega komika Beppa Grilla, medtem ko Bersani, ki ima večino v poslanski zbornici, ne pa v senatu, noče skleniti koalicije s prvakom desne sredine Silviom Berlusconijem.

Grillo in Berlusconi sta tudi izključila možnost podpore novi tehnični vladi, kot je bila odhajajoča pod vodstvom Maria Montija, s čimer je očitno v vodo padla še zadnja preostala možnost.

Italijanski finančni sistem se je kljub dolžniški krizi in drugačnim pričakovanjem izkazal za trdnega, a po letu dni recesije in pesimističnih napovedih glede okrevanja tretjega največjega gospodarstva v evrskem območju se negotovost znova povečuje.