V Evropi je v zadnjem času najbolj pereča težava prebežnikov, ki jih tihotapci z ljudmi v dotrajanih in premajhnih ladjah vozijo prek Sredozemskega morja. Foto: EPA
V Evropi je v zadnjem času najbolj pereča težava prebežnikov, ki jih tihotapci z ljudmi v dotrajanih in premajhnih ladjah vozijo prek Sredozemskega morja. Foto: EPA

Strokovnjaki Združenih narodov, Sveta Evrope in Organizacije za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse) so pozvali k usklajenemu boju proti transnacionalni trgovini z ljudmi. Kot nujno za konec te trgovine so izpostavili osredotočenje na zaščito temeljnih človekovih pravic žrtev.

"Partnerstvo je hrbtenica učinkovitih usklajenih prizadevanj za uresničevanje pristopa na podlagi človekovih pravic v odgovoru na ta večpomenski pojav," so poudarili v sporočilu za javnost.

Za vsestranski odgovor na trgovino z ljudmi so izpostavili sodelovanje med državami izvora, tranzita in ciljnimi državami, pa tudi med regionalnimi in mednarodnimi mehanizmi ter zasebniki, kot so multinacionalne korporacije in organizacije civilne družbe.

Kot je poudarila posebna poročevalka ZN-a o trgovini z ljudmi Joy Ezeilo že sama trgovina pomeni "hudo kršitev človekovih pravic, ki vodi k nadaljnjim kršitvam temeljnih človekovih pravic".

Pravice žrtev bi morale biti v središču vseh prizadevanj za odpravo tega pojava, ki vodi "na tisoče žensk, deklet, moških in fantov v izkoriščanje in nasilje".

"Žrtve, ki so jim ukradene pravice, je treba zaščititi, jim pomagati in jih reintegrirati," je dejala.

Države so odgovorne za zaščito žrtev
Predsednik skupine strokovnjakov za boj proti trgovini z ljudmi pri Svetu Evrope (Greta) Nicolas Le Coz je izpostavil, da so države po mednarodnem in evropskem pravu odgovorne za zaščito žrtev in jim morajo zagotoviti moralno in fizično integriteto ter preprečiti njihovo ponovno viktimizacijo tudi z ustreznim in pravočasnim pregonom in kaznovanjem trgovcev z ljudmi.

Glede na skrb vzbujajoč obseg trgovine z ljudmi bi bilo treba po njegovi oceni pojav reševati kot vprašanje človekovih pravic in ne več nacionalne varnosti, saj bi tako bolje identificirali in pomagali žrtvam, ki so praviloma neregistrirani migranti.

Po oceni posebne predstavnice in koordinatorice Ovseja za boj proti trgovini z ljudmi Marie Grazie Giammarinaro je v središču tovrstnega pristopa "uresničitev pravice žrtev do učinkovite pomoči, pri čemer sta poprava krivice in odškodnina ključna temeljna kamna na poti polnega okrevanja in socialne vključenosti brez strahu pred stigmatizacijo".