Delček meteorita je padel tudi na zaledenelo jezero v bližini Čebarkula. Foto: EPA
Delček meteorita je padel tudi na zaledenelo jezero v bližini Čebarkula. Foto: EPA
Meteorit
Meteorit, ki je bil težek deset ton, je razneslo v spodnjih slojih atmosfere. Foto: EPA
Po strašljivem meteoritskem dežju

Zdravniško pomoč je poiskalo 1.200 ljudi, med njimi tudi 200 otrok. Med poškodovanimi je tudi več takih, ki so utrpeli hude poškodbe. Ruska civilna zaščita je sporočila, da so morali eno žensko zaradi hudih poškodb hrbtenice s posebnim letalom odpeljati v Moskvo.

Škoda je nastala na domovih približno 100.000 prebivalcev, skupno škodo zaradi nesreče pa so ruske oblasti ocenile na milijardo rubljev, kar je 25 milijonov evrov. Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil nujno pomoč za ranjence, v pokrajino Čeljabinsk pa je poslal ekipo 20.000 reševalcev, ki bodo pomagali pri reševanju in odpravljanju posledic nesreče.

Ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da se radioaktivno sevanje na območju ni povečalo, guverner pokrajine Čeljabinsk pa je sporočil, da je položaj pod nadzorom.

Meteorit razneslo v spodnjih slojih atmosfere
Meteorit je razneslo v spodnjih slojih atmosfere, kar je sprožilo hudo eksplozijo. Ob tem se je sprostila velika energija, eksplozijo pa je spremljal tudi udarni val, ki je razbijal stekla ter lomil okna in vrata, poškodoval je avtomobile in motil delovanje mobilnih povezav. Škodo so povzročili tudi številni delci meteorita, ki so padli na Zemljo, nihče pa ni bil ranjen neposredno zaradi trka s kakšnim delcem meteorita. Meteorit tudi ni zahteval smrtnih žrtev.

Meteorit je imel premer od 15 do 17 metrov in je tehtal okoli deset ton. V atmosfero je vstopil s hitrostjo od 15 do 20 kilometrov na sekundo.

Nasa ugiba, da je šlo za "manjši asteroid", ki je prvič eksplodiral na višini 55 kilometrov. Ob tem ameriška vesoljska agencija ocenjuje, da je bila energija, ki se je sprostila v eksploziji, 500 kiloton, kar je okoli 30-krat večja energija od tiste, ki jo je oddala atomska bomba nad Hirošimo leta 1945. "Pripetljaj take magnitude bi povprečno lahko pričakovali enkrat na sto let," je za CNN izjavil Paul Chodas iz Nasinega programa za spremljanje vesoljskih objektov, ki se bližajo Zemlji.

V Čeljabinsku tudi jedrska elektrarna
Pokrajina Čeljabinsk je veliko industrijsko središče s številnimi tovarnami in drugimi obrati. Tam sta tudi jedrska elektrarna in veliko jedrsko odlagališče Majak. Predstavnik državne jedrske družbe Rosatom je dejal, da meteoritski dež ni vplival na delovanje njihovih obratov na območju.

Po strašljivem meteoritskem dežju