Mladi se vedno bolj upirajo zahtevam svojih družin in tudi zato je več nasilja. Foto: EPA
Mladi se vedno bolj upirajo zahtevam svojih družin in tudi zato je več nasilja. Foto: EPA

Statistični podatki policije razkrivajo, da je število nasilnih dejanj nad ženskami zaradi časti, ki jih izvajajo člani njihovih družin ali skupnosti, v samo enem letu naraslo za 47 odstotkov. Nasilna dejanja vključujejo grožnje, ugrabitve, napade s kislino, pretepanje, dogovorjene poroke, pohabljanje in umore. Statistični podatki sicer niso popolni, saj jih policisti ne zbirajo povsod, poroča Guardian.

Britanskemu časopisu je podatke posredovala Iranska in kurdska organizacija za pravice žensk (Ikwro). Policijske postaje, ki so organizacijo obvestile o številu nasilnih dejanj, so ljih v letu 2010 naštele 2.823, Ikwro pa ugotavlja, da je bilo na območjih, s katerih ni podatkov, zagrešenih še okoli 500 dejanj. Prava številka je verjetno še veliko višja, saj številne žrtve nasilnih dejanj iz strahu ne prijavijo. V primerjavi z letom 2009 je število incidentov v Londonu naraslo z 938 na 1.381. Pravo število bi bilo po mnenju nekaterih lahko kar štirikrat višje.

Številke kažejo, da ne gre za majhno težavo
Organizacija Ikwro ugotavlja, da je število (prijavljenih) incidentov delno naraslo, ker žrtve pogosteje prijavljajo nasilje, tudi zaradi nekaj odmevnih sojenj v primerih t. i. ubijanj iz časti kot tudi zaradi boljšega zavedanja policije o takšnem nasilju. Eden izmed razlogov za porast nasilja tiči tudi v tem, da se vedno več mladih upira zahtevam svojih družin.

V Veliki Britaniji so prvič zbirali podatke o t. i. nasilju zaradi časti (zločini, ki jih načrtuje in izvede družina ali skupnost, da bi branila to, kar razume kot svojo čast). "Te številke so pomembne, ker kažejo, da ne gre za manjšo težavo – gre za resno vprašanje, ki zadeva več tisoč ljudi vsako leto. Številni med njimi močno trpijo, preden poiščejo pomoč. Želimo, da vlada pripravi nacionalno strategijo, ki bi zadevala ne le delo policije, temveč tudi vprašanja, kot sta izobrazba in kohezija skupnosti," je povedala Fionnula Ni Mhurchu iz Ikwroja.

Leta 2006 so tedaj 20-letno Banazo Mahmod zadavili na ukaz njenega očeta in strica, ker se družina ni strinjala z izbiro njenega fanta. Predtem je večkrat opozorila policijo, da njena družina načrtuje njeno smrt. Zaradi tega primera je policija leta 2008 pripravila novo strategijo, ki je poudarila potrebo po ocenitvi obsega težave, da bi izboljšali policijsko delo.