Letala tupoljev 154 za civilne polete ne uporabljajo od leta 2009, še vedno pa jih uporablja vojska. V uporabi jih je približno 50. Foto: Reuters
Letala tupoljev 154 za civilne polete ne uporabljajo od leta 2009, še vedno pa jih uporablja vojska. V uporabi jih je približno 50. Foto: Reuters
Preiskovalci našli črno skrinjico

Skrinjico so našli na 17 metrih globine približno 1.600 metrov od obale Sočija, kjer je letalo vzletelo, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Skrinjica s podatki o letu je v "zadovoljivem stanju", so še pojasnili, v kratkem pa jo bodo dostavili v Moskvo na pregled.

Ministrstvo je še sporočilo, da nadaljujejo iskanje druge črne skrinjice s posnetki pogovorov v pilotski kabini.

Snemalnik, na krovu naj bi jih bilo po podatkih kar nekaj, bi lahko preiskovalcem pomagal ugotoviti vzrok nesreče. Dokler vzrok nesreče ne bo znan, so ruske oblasti prepovedale vse lete letal tipa tupoljev 154.

Še vedno iščejo trupla žrtev nesreče. "Doslej je bilo najdenih 12 trupel in 156 delov teles," je sporočila ruska vojska. V iskalni akciji sicer po navedbah ruskih oblasti sodeluje več kot 3.500 ljudi, 45 ladij, 15 podmornic, 12 letal, pet helikopterjev ter tudi nekaj brezpilotnih letalnikov.

Nesrečo povzročil tujek v motorju?
Preiskovalci menijo, da je nesrečo povzročil tujek v motorju letala, ne izključujejo pa, da se je nesreča zgodila zaradi tehnične napake, goriva slabe kakovosti ali napake pilota. Nesreče preiskovalci ne obravnavajo kot teroristično dejanje.

Letalo je z radarjev izginilo kmalu po vzletu v nedeljo ob 5.40 po krajevnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti oporišču Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo 92 ljudi, od tega osem članov posadke.

Med žrtvami 65 članov zbora Rdeče armade
Med potniki so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je povedal, da si bodo prizadevali za njegovo čimprejšnjo obnovitev. Kot je dejal, bodo izvedli avdicije, na katerih bodo izbrali le najboljše, tako da bodo novi člani ansambla lahko nadaljevali tradicijo zbora.

Šojgu je še povedal, da bodo zboru kmalu dodelili 70 stanovanj, ki jih bodo ponudili novim članom ansambla. Prav tako je napovedal, da bodo po v nesreči preminulem dirigentu Valeriju Halilovu poimenovali vojaško glasbeno šolo. Pomoč pri obnovitvi zbora je napovedal tudi ruski minister za kulturo Valerij Medinski.

Zbor sicer šteje okoli 200 pevcev, plesalcev in glasbenikov. Gre večinoma za glasbene profesionalce, ki delujejo tudi v drugih zborih, ansamblih in glasbenih gledališčih.

Na krovu naj bi bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Doktor Liza. Med ponesrečenimi pa je tudi devet novinarjev. Omenjeno letalo je bilo na servisu septembra letos, večja popravila pa so na njem opravili decembra 2014.

Preiskovalci našli črno skrinjico