Marta Kaczynski poljublja krsto, v kateri so posmrtni ostanki njene mame Marie Kaczynski v predsedniški palači (Varšava). Foto: EPA
Marta Kaczynski poljublja krsto, v kateri so posmrtni ostanki njene mame Marie Kaczynski v predsedniški palači (Varšava). Foto: EPA
Poljska nesreča 2010
Namigovanj, ali je pristanek ukazal sam predsednik Lech Kaczynski, preiskovalci še vedno niso potrdili. Foto: EPA
Jerzy Buzek
Žalne seje obeh domov parlamenta sta se med drugim udeležila nekdanji vodja Solidarnosti Lech Walesa in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek (na fotografiji). Foto: EPA
Poljski parlament žalna seja
Poljski parlament se je z žalno sejo poklonil žrtvam sobotne letalske nesreče. Foto: EPA
Žalna seja poljskega parlamenta

Ruski preiskovalci so že izključili možnost, da bi nesrečo tupoljeva TU-154 povzročil požar ali eksplozija na njegovem trupu, je sporočil namestnik ruskega premierja Sergej Ivanov. Prav tako za nesrečo ni bila kriva tehnična napaka, saj so motorji letala delovali do njegovega trčenja ob tla. Kontrolorji letenja v Smolensku so že pred tem povedali, da so posadki letala svetovali, naj zaradi slabih vremenskih razmer pristanejo na kakšnem drugem letališču, a je pilot to zavrnil. Poljsko letalo pri pristajanju na vojaškem letališču tudi naj ne bi upoštevalo standardnega postopka.

"Sprva je tupoljev pristajal naravnost, brez zavijanja. Nato pa smo začeli dvomiti, da bo lahko normalno pristal," je povedal Anatolij Murvajev, eden izmed kontrolorjev. Dodal je, da je vodja kontrole letenja trikrat dejal posadki, naj se preusmeri drugam, a ga ni poslušala. "Ko nas posadka ni želela poslušati, nam ni preostalo drugega, kot da nadaljujemo vodenje letala in ga opazujemo. Opozorili smo na slabo vreme, a je posadka skušala pristati brez dovoljenja," je dejal Murvajev. Povedal je, da poljska posadka kontroli ni dala ključnih informacij o smeri letala in višini, kar bi morali storiti.

Pogovor med posadko in kontrolo letenje je potekal v ruščini, so še povedali kontrolorji v Smolensku. Poljska posadka naj bi rusko govorila dokaj slabo in morda podatkov o višini ni posredovala tudi zato, ker ni znala po rusko povedati številk.

Pogreb predsedniškega para bo v nedeljo
Medtem ko so posmrtne ostanke poljskega predsednika Lecha Kaczynskega v domovino prepeljali že v nedeljo, so iz Moskve v Varšavo prepeljali tudi posmrtne ostanke njegove žene Marie. Kraj, kjer bosta pokopana predsednik in njegova žena, je družina pokojnikov že izbrala, vendar ga v tem trenutku še ne morejo razkriti, je povedal predstavnik predsednikovega urada Jacek Sasin. Osrednja žalna slovesnost bo v soboto, ko bodo predsedniški par tudi pokopali.

Doslej so svojci v Moskvi, kamor so iz Smolenska prepeljali posmrtne ostanke, identificirali več kot polovico od 97 žrtev nesreče. Pristojni upajo, da bodo čim prej identificirali še preostale žrtve nesreče, čeprav so nekatera trupla tako izmaličena, da bo treba opraviti analizo DNK.

Poljska v teh dneh prejema izraze sožalja z vsega sveta, potem ko je v letalski nesreči ob predsedniškem paru umrlo še veliko pomembnih Poljakov.

Poljski parlament se je poklonil žrtvam
Oba domova poljskega parlamenta (spodnji dom - sejm in zgornji dom - senat) sta se poklonila žrtvam sobotne letalske nesreče v Smolensku. Umrli so bili namenjeni na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu.

Na izrednem zasedanju sta domova objavila poročilo, v katerem sta gozd blizu Smolenska označila za "kraj poljske tragedije". Med žalno sejo so prebirali imena umrlih kolegov in kolegic. Na sedeže, na katerih so pokojni sedeli, pa so postavili njihove fotografije, okrašene z žalnim cvetjem. Tudi na sedež predsednika države so položili žalno cvetje. Po seji, med katero so predvajali poljsko himno, so pripravili še žalno mašo v starem delu Varšave.

Zanimivo je, da se je poljski parlament za vso izraženo podporo zahvalil tudi Rusiji - ruski premier Vladimir Putin je obiskal Smolensk v soboto, le nekaj ur po nesreči, in naslednji dan, ko je pred krsto predsednika Kaczynskega položil rdeče vrtnice.

Komorowski bo določil datum volitev v sredo
Začasni poljski predsednik in predsednik parlamenta Bronislaw Komorovski je dejal, da bo datum predčasnih predsedniških volitev objavil v sredo. Kampanja za predsedniške volitve, ki bi morale biti oktobra, so se na Poljskem že začele, zaradi nesreče pa bodo morali predvolilno kampanjo začeti še enkrat. Po poljski ustavi mora začasni predsednik razglasiti predčasne volitve 14 dni po smrti predsednika, volitve pa morajo biti nato razpisane v 60 dneh. To pomeni, da bodo predčasne predsedniške volitve maja ali junija, najkasneje do 20. junija.

Znano je, da sta na volitvah kandidirala Bronislaw Komorowski iz stranke vladajoče liberalne Državljanske platforme (PO) in tudi umrli predsednik Lech Kaczynski iz stranke Zakon in pravičnost (PiS). Glede na javnomnenjske ankete je bolje kazalo Komorowskemu, ki bi lahko gladko premagal Kaczynskega. Zdaj seveda mnogi ugibajo, ali bo brat dvojček umrlega predsednika in tudi vodja stranke PiS Jaroslaw Kaczynski kandidiral. Kot je za MMC dejal Grzegorz Wierzchołowski, odgovorni urednik informativne spletne strani Niezalezna.pl in novinar njenega tiskanega "brata" tednika Gazeta Polska, je še vprašanje, ali bo Jaroslaw sploh kandidiral.

"Jaroslaw Kaczynski je v letalski nesreči izgubil brata. Še več, njegova 83-letna mati je hudo bolna in je že več tednov v bolnišnici. Če si bo sploh lahko opomogel od tega šoka, obstaja možnost, da bo kandidiral. Kaj več o njegovih možnostih ne morem reči, saj menim, da si nihče na Poljskem ne predstavlja, kako bo po tej grozni nesreči predsedniška kampanja sploh potekala," je dejal Wierzchołowski.

V poljskem parlamentu bodo imeli ta teden posebno sejo, na kateri bodo razpravljali o katastrofi.

Žalna seja poljskega parlamenta