Protestniki so zasedli ulice italijanske prestolnice. Foto: EPA
Protestniki so zasedli ulice italijanske prestolnice. Foto: EPA

Množičen protest, ki se ga je po podatkih policije udeležilo okoli 50.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa kar pol milijona, se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je Berlusconi v parlamentu preživel glasovanje o nezaupnici.

"Resnično se ti obrača v želodcu, vse te stvari, ta mafija v italijanski politiki. Dovolj imamo," je dejala udeleženka protesta Valeria Leggeri.

"Edina razlika med Berlusconijem in Bogom je, da Bog ne misli, da je Berlusconi," je pisalo na enem izmed transparentov.

Shod je pripravilo spletno protestno gibanje Popolo Viola (Vijolični narod), ki je že pred desetimi meseci pripravilo Ne-B(erlusconi) dan. Med udeleženci so bili tudi predstavniki sindikatov, politikov, umetnikov in novinarjev.

Udeleženci protesta Berlusconiju očitajo, da želi spodkopati ustavo in v parlamentu doseči sprejetje predvsem tistih zakonov, ki bi zaščitili njega pred pravosodjem v sodnih procesih zaradi obtožb o korupciji.

Poleg korupcijskih škandalov Berlusconija njegovi nasprotniki obtožujejo tudi odgovornosti za kar 25-odstotno brezposelnost med mladimi, pešanje kupne moči prebivalcev in negotovo prihodnost italijanskega gospodarstva.