Nigel Farage je znan po svojem ostrem nasprotovanju EU-ju. Foto: EPA
Nigel Farage je znan po svojem ostrem nasprotovanju EU-ju. Foto: EPA

UKIP po podatkih raziskave, objavljene v britanskih časnikih Independent on Sunday in Sunday Mirror, podpira 14 odstotkov Britancev, liberalne demokrate, ki so partnerji v vladajoči koaliciji konservativnega britanskega premierja Davida Camerona, pa zgolj devet odstotkov.
Stranka je tako le v zadnjem mesecu pridobila kar šest odstotnih točk podpore, kar jo uvršča za laburiste in konservativce. Zadnje podpira 28 odstotkov, laburiste pa 39 odstotkov.
Vse več pritiska na premierju
Cameronova vlada se sicer v zadnjem času zaradi vse slabših gospodarskih razmer, krize območja evra in nepriljubljenosti varčevalnih ukrepov sooča s hitrim izgubljanjem podpore. Delno k temu prispeva tudi UKIP, saj nagovarja evroskeptične konservativce, ki se jim zdi Cameronovo stališče do EU-ja premehko.

Nekateri konservativci predlagajo celo sklenitev zavezništva s stranko UKIP na naslednjih parlamentarnih volitvah leta 2015. Za Camerona to pomeni dodaten pritisk, saj do zdaj ni želel odkrito podpreti možnosti referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU-ja, za kar si prizadeva UKIP, ki ima sicer tudi izrazito odklonilno stališče do priseljevanja.