Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan z ženo na zborovanju za demokracijo v Carigradu. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan z ženo na zborovanju za demokracijo v Carigradu. Foto: Reuters
Torkovo srečanje Erdogana in Putina je vzbudilo veliko pozornosti. Foto: Reuters

"Nato računa na nadaljnji prispevek Turčije in Turčija lahko računa na solidarnost in podporo Nata," je povedala tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

Takšno sporočilo je zavezništvo posredovalo dan po obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pri ruskem kolegu Vladimirju Putinu, zaradi katerega so se pojavila ugibanja, da bi lahko bile tesne vezi Ankare z Zahodom odslej pod vprašajem.

Zadnje je v Ankari zanikal tudi vodja turške diplomacije Mevlüt Cavusoglu. Vztrajal je, da obisk v Rusiji nima širše agende, je pa posvaril, da bi lahko bile posledice, če se odnosi Turčije z Evropo ne bodo izboljšali. Ponovil je tudi Erdoganovo stališče, da je EU dal spodbudo pučistom. "Če bo Zahod nekega dne izgubil Turčijo - ne glede na naše odnose z Rusijo ali Kitajsko - bo to njegova krivda," je dejal turški zunanji minister.

V Evropski komisiji so se medtem pozitivno odzvali na torkovo srečanje Erdogana in Putina. "Iz evropske perspektive bi poudarila, da je pomembno, da prispeva k stabilnosti širše regije in tudi k mirni rešitvi sirske krize," je v zvezi s srečanjem v Sankt Peterburgu povedala predstavnica komisije v Bruslju.

Pilota med pučisti?
Medtem je turški zunanji minister Cavusoglu sporočil, da sta turška pilota, ki sta novembra sestrelila rusko vojaško letalo na mejnem območju med Turčijo in Sirijo, zaradi česar so se odnosi med državama za devet mesecev ohladili, priprta zaradi domnevne vpletenosti v spodleteli vojaški udar 15. julija. Cavusoglu sicer ni povedal, kdaj so ju priprli, so pa mediji že nekaj dni po neuspelem vojaškem udaru poročali, da so ju prijeli.

Erdogan in Putin sta se v Sankt Peterburgu sešla prvič po novembrskem incidentu, za Erdogana pa je bila to tudi prva pot v tujino po poskusu puča.

V Turčiji se sicer čistka še kar nadaljuje - policija je danes aretirala skupno 112 poslovnežev, domnevno povezanih s klerikom Fetullahom Gülenom, ki po mnenju Ankare stoji za spodletelim vojaškim udarom. V zadnjih treh tednih so tako turške oblasti odpustile ali priprle več 10.000 ljudi iz vojske, pravosodja, javnih služb, novinarstva in izobraževanja zaradi suma povezanosti z gibanjem Gülena, ki vpletenost v puč zanika. Skupno so oblasti pridržale že več kot 16.000 ljudi, odpustili so 60.000 zaposlenih v javnem sektorju, 21.000 učiteljev pa je bilo ob licenco.