Neuradno zasedanje Nata v Estoniji. Foto: EPA
Neuradno zasedanje Nata v Estoniji. Foto: EPA
Nato Estonija Talin
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je poudaril, da bi morali prenos oblasti izvesti do novembra letos. Foto: EPA
Nato Estonija Talin
Ameriška državna tožilka Hillar Clinton v Talinu. Foto: EPA


Na dvodnemvnem srečanju, na katerem je bil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, so se dogovorili, da bo afganistanska vlada morala začeti prevzemati večji del odgovornosti za lastno državo. Nato se pripravlja, da bo, kjer bodo okoliščine to dopuščale, odgovornost za varnost predal Afganistancem.

Sicer pa so na neformalnem srečanju sprejeli strateški dokument o postopnem prenosu odgovornosti z mednarodnih sil v Afganistanu na afganistanske lokalne oblasti. Rasmussen je ob tem poudaril, da mora biti ta prenos do novembra, ko bo naslednji vrh Nata, že polno v teku. Prav tako naj bi se število 12.000 vojakov Isafa v Afganistanu zmanjšalo do konca leta 2011.

Kabulska konferenca naj bi bila julija
V estonski prestolnici so zunanji ministri zveze Nato govorili tudi o pripravah na kabulsko konferenco, na kateri mednarodna skupnost pričakuje poročilo o izvajanju zavez z londonske konference, vezane na vladavino prava, boj proti korupciji in afganistanske volitve. Kot je pojasnil slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, velja mnenje, da gre za zaostanek, in mednarodna skupnosti pričakuje, da bo afganistanska vlada "pospešila nekatere zadeve". Kabulska konferenca je zaenkrat predvidena julija, ni pa še potrjena, je dejal Žbogar.

McChrystal: Operacija v Afganistanu ustavila prodor talibanov
Na vrhu Nata je bil tudi general Stanley McChrystal, ki je prisotne seznanil z razmerami na terenu in poteku vojaške operacije. Dejal je, da je operaciji uspelo zaustaviti nadaljnji prodor talibanov, in izrazil optimizem, da gre operacija v pravo smer.

V Talinu so spregovorili tudi o zaščiti civilistov v Afganistanu in o potrebi, da se število žrtev med civilnim prebivalstvom še bolj zmanjša in da je potrebno v prihodnosti temu vprašanju nameniti še več pozornosti. Strinjali so se tudi, da je treba vojaške aktivnosti v Afganistanu uravnotežiti s civilnorazvojnimi aktivnostmi.

Zunanji ministri tudi o odnosih z Rusijo
V razpravi o odnosih med Natom in Rusijo so zunanji ministri Nata pozornost namenili temu, kaj bi bilo treba narediti za okrepitev sodelovanja in praktičnega sodelovanja.

Po Žbogarjevih besedah je bilo govora o različnih točkah, kjer bi lahko več sodelovali, od Afganistana do boja proti prekupčevanju z mamili in terorizmu, protiraketni obrambi do razorožitvenih vprašanj, posebej po sklenitvi dogovora o zmanjšanju jedrske oborožitve, ki sta ga konec marca dosegli ZDA in Rusija in bo nasledil sporazum Start iz leta 1991. Ministri so tudi izmenjali mnenja o ruskem predlogu evropske varnosti, ki ga je Rusija formalizirala tudi znotraj Nata z "nekim dokumentom".

Mnenja o sodelovanju in tem dokumentu so različna, je pa bila skupna ocena, da je zdaj pozitivna smer v odnosih, kar bi veljalo izkoristiti ter okrepiti in zgraditi strateško partnerstvo z Rusijo, je še dejal Žbogar.