Čolni z migranti s severa Afrike vsak dan prihajajo na obale Evrope, predvsem na italijanski otok Lampedusa. Foto: EPA
Čolni z migranti s severa Afrike vsak dan prihajajo na obale Evrope, predvsem na italijanski otok Lampedusa. Foto: EPA

Severnoatlantska zveza trdi, da ni vedela za ladjo, polno beguncev, ki je bila izgubljena v Sredozemskem morju več kot dva tedna. Guardian trdi, da je umrlo 61 od 72 ljudi na čolnu zaradi lakote ali žeje, čeprav sta jih opazila tako vojaški helikopter neznane države kot letalonosilka Nata, vključena v operacije zavezništva v Libiji. Po navedbah Guardiana naj bi bila letalonosilka francoski Charles de Gaulle.

Ladji zmanjkalo goriva nato še hrane in vode
Na ladji, ki ji je zmanjkalo goriva, naj bi bilo več žensk, otrok in političnih prebežnikov, ki so na plovilu na odprtem morju preživeli 16 dni. Po poročanju časnika, ki se sklicuje na besede preživelih, "ni prišlo do rešitve ladje, čeprav je nanjo italijanska obalna straža opozarjala, plovilo pa je vzpostavilo stik z vojaškim helikopterjem in Natovo bojno ladjo".

"Vsako jutro smo se zbudili in našli več trupel, ki smo jih pustili 24 ur, nato pa vrgli čez krov," je povedal Abu Kurke, eden izmed preživelih. Ladjo je pozneje zaneslo proti zahodni libijski obali, kjer je pristala 10. aprila.

Namestnica predstavnice Nata Carmen Romero je v Bruslju zanikala trditve The Guardiana in poudarila, da so "kakršne koli trditve, da je Natova ladja opazila in potem ignorirala plovilo, neresnične".

V Sredozemlju izginilo 800 ljudi
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je medtem sporočil, da je v petek ob libijski obali potonila ladja z do 600 migranti. Predstavnica UNHCR-ja Laura Boldrini je sporočila, da poskuša komisariat ugotoviti, kaj se je zgodilo s potniki, ko je plovilo potonilo. Po besedah prič, ki so Libijo zapustili na drugi ladji in pozneje prispeli v Italijo, se je plovilo prelomilo, trupla pa so plavala na morski gladini.

Po podatkih UNHCR-ja naj bi Libijo konec marca zapustile najmanj tri ladje, polne migrantov, ki niso nikoli dosegle Italije. V Sredozemskem morju naj bi tako izginilo okoli 800 ljudi, ki so poskušali doseči evropsko obalo.