Protestniki so zahtevali konec ameriške okupacije Iraka. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali konec ameriške okupacije Iraka. Foto: Reuters
Protesti v Bagdadu

v državi.

Na ulicah iraške prestolnice naj bi se zbralo več kot 50.000 ljudi, ki so zahtevali konec ameriške okupacije Iraka. "Lažejo že pet let. Trdili so, da nas bodo osvobodili in odšli, a še naprej lažejo. Raje imamo smrt kot popuščanje," so le nekatere izmed izjav udeležencev. Al Sadr je ravno danes iraške poslance pozval, naj glasujejo proti sporazumu o varnostnem sodelovanju med ZDA in Irakom, ki naj bi nadomestil mandat ZN-a za navzočnost tujih sil v tej arabski državi.

Sporazum predvideva, da se bodo ameriške sile umaknile do leta 2011 (in ne do konca tega leta, ko se sicer izteče mandat), Iračani pa bi imeli pravico sodno preganjati Američane, ki izvajajo zločine zunaj časa delovnih obveznosti. Med 152.000 pripadniki tujih sil v Iraku je približno 144.000 Američanov.

"Iraška vlada ni izpolnila dolžnosti pred Bogom in svojim ljudstvom in vam je poslala predlog sporazuma v potrditev, čeprav je vedela, da bo to za veliko let vnaprej zaznamovalo Irak ter njegovo vlado," je dejal al Sadr, ki sicer živi v Iranu. Izrazil je tudi dvom o argumentu iraške vlade, da je varnostni sporazum korak naprej v smeri končanja ameriške navzočnosti v Iraku. "Če vam pravijo, da sporazum končuje okupacijo, naj vam povem, da bo okupator ohranil svoja vojaška oporišča. In kdor koli vam pravi, da nam sporazum podeljuje suverenost, je lažnivec."

Ameriški in iraški pogajalci so osnutek sporazuma dosegli po napornih pogajanjih, potrditi pa ga morata še vodstvi obeh držav.

K. T.

Protesti v Bagdadu