Vladimir Putin je novico, da se z Ljudmilo, s katero sta bila poročena nekaj tednov manj kot 30 let, ločujeta, povedal na javni televiziji junija leta 2013, potem ko se je v Kremlju udeležil baletne predstave. Kremelj je 1. aprila leta 2014 sporočil, da je ločitveni postopek končan. Foto: AP
Vladimir Putin je novico, da se z Ljudmilo, s katero sta bila poročena nekaj tednov manj kot 30 let, ločujeta, povedal na javni televiziji junija leta 2013, potem ko se je v Kremlju udeležil baletne predstave. Kremelj je 1. aprila leta 2014 sporočil, da je ločitveni postopek končan. Foto: AP
Vladimir Putin
Fotografske agencije ponujajo veliko fotografij Putina kot 'mača' ali v družbi svojih psov, družinskega portreta pa ni v njihovih arhivih. Foto: Reuters
Katerina Tihonova
Reutersova grafika povezav mlajše Putinove hčerke Katerine s kremeljsko elito. Foto: Reuters
Biarritz
Graščina v Biarritzu v Franciji, v kateri naj bi uživala Katerina in njen mož Kiril. Foto: Reuters
Zakonca Putin in Berlusconi
Putin in nekdanja žena Ljudmila na eni redkih neformalnih fotografij, skupaj z nekdanjima zakoncema Berlusconi. Ljudmila je bila sicer rojena v Kaliningradu, ko sta se spoznala, je bila stevardesa in študentka španskega jezika. Poročila sta se 28. julija leta 1983. Foto: AP
Alina Kabajeva in Vladimir Putin
Putin in Alina Kabajeva (v sredini) se kot par nikoli nista skupaj pojavila v javnosti. Fotografija je iz leta 2004, ko je Putin sprejel kandidate za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Moskovska državna univerza
Moskovska državna univerza, na kateri naj bi delovali obe Putinovi hčerki. Foto: EPA
Družina Obama
Življenjski slog ameriške predsedniške družine Obama je povsem drugačen od Putinovih, saj so tako žena Michelle kot hčerki Sasha in Malia del javnega življenja. Foto: Reuters

Zadnji izmed namigov, ki ga je na začetku februarja objavila neodvisna revija New Times, je ta, da naj bi ruski predsednik prvič postal dedek, saj naj bi njegova starejša hči Marija, ki je poročena z nizozemskim poslovnežem Jorritom Faassenom in uporablja tudi njegov priimek, pred kratkim rodila hčerko.

Revija je po dolgem času ponudila tudi nekaj več informacij o Marijinem življenju, medtem ko je agencija Reuters v novembrskem obsežnem preiskovalnem članku pod drobnogled vzela predvsem povezave, funkcije in življenje novodobne ruske elite, katere osrednja članica naj bi bila tudi Putinova druga hči Katerina. Obema zgodbama je skupno eno - vsi glavni vpleteni "igralci" in njihovi sodelavci se na novinarska vprašanja niso odzivali, zato je bilo le malo podatkov mogoče neodvisno preveriti.

Putin zasebno? Ne obstaja.
Nekaj pa je jasno kot beli dan - Rusi vedo izredno malo o zasebnem življenju Vladimirja Putina in njegove družine, zato večina podatkov ostaja na ravni domnev, ugibanj, govoric in pogojnikov. Ne glede na to, da Putin velja za enega izmed najvplivnejših ljudi na svetu in da je pod drobnogledom javnosti vse od leta 2000, ko je nasledil Borisa Jelcina na mestu predsednika države, njegova zasebnost ostaja nedotakljiva, vse informacije o njegovih hčerah, nekdanji ženi Ljudmili in domnevni trenutni partnerici, nekdanji vrhunski ritmični gimnastičarki Alini Kabajevi, pa prikapljajo na dan le redko.

Najprej k temu, kar je revija New Times pred kratkim poročala o Putinovi starejši hčerki Mariji, ki ne uporablja očetovega priimka, pač pa se predstavlja kot Marija Vladimirovna Faassen, rojena Vorontsova. Pri reviji trdijo, da so končno odkrili nekaj oprijemljivih podatkov o njej, morda najpomembnejše njihovo odkritje pa je domnevna njena sveža fotografija - prva po skoraj 20 letih, saj zadnja njena uradna fotografija sega še v otroška leta.

Marija naj bi živela nasproti ameriškega veleposlaništva
Marija naj bi študirala biologijo na univerzi v St. Peterburgu in medicino na prestižni moskovski državni univerzi (MGU), kjer svojim sošolcem prave identitete nikoli ni razkrila, zato so lahko le sumili, da je hčerka vplivnega vladnega funkcionarja. Na zasebnih jahtah je prejadrala Sredozemlje, danes pa naj bi živela v močno zastraženem stanovanju v samem središču Moskve, prav nasproti veleposlaništva ZDA, z Nizozemcem Jorritom Joostom Faassenom. Nekateri so poročali, da naj bi zakonca - tudi to ni povsem jasno, ali sta poročena ali ne -, nekaj časa živela na Nizozemskem. Marija danes uporablja priimek Faassen in se posveča biomedicini, še posebej se je specializirala za endokrinologijo, ki nadzira delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Na spletni strani direktorija profesorjev moskovske državne univerze je navedena kot soavtorica pri petih študijah v zadnjih dveh letih, pa tudi kot soavtorica knjige. Poleg tega je doktorska kandidatka na raziskovalnem centru za endokrinologijo v Moskvi, ki vodi tudi dobrodelni projekt Alfa-Endo, ki pomaga otrokom s tovrstnimi zdravstvenimi težavami. Projekt Alfa-Endo financira velika ruska banka Alfa, ki ima podružnice v ZDA, Veliki Britaniji in na Cipru, njen največji delničar pa je milijarder Mihail Fridman. Njenemu akademskemu svetovalcu Ivanu Dedovu je Putin pred kratkim podelil državno priznanje, njegov sin pa je bil pred kratkim imenovan za ruskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Ko je Reutersov novinar Mariji poslal elektronsko sporočilo, saj je navedena kot ena izmed članic omenjenega projekta, ga je le preusmerila na vodstvo projekta, na vprašanja, kdaj se je poročila in ali ji je očetov vpliv pomagal pri karieri, pa ni odgovorila.

Njen nizozemski mož je nekdaj delal za banko Gazprombank, ki naj bi imela močne povezave z elito, ki se suče okoli Putina, do avgusta lani pa je bil naveden tudi kot namestnik predsednika ruskega svetovalnega podjetja MEF Audit. Tudi on se na novinarska vprašanja ni odzval.

Revijo po objavi članka kaznovali in napadli hekerji
Ko so pri do Kremlja kritični reviji New Times objavili kolaž fotografij, na katerih je domnevno Marija, je moral na vprašanja o ruski prvi družini odgovarjati tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki pa je kot že ničkolikokrat do zdaj povedal isto - da na vprašanja o Putinovi družini ne bo odgovarjal. A revija je ni dobro odnesla - ruska državna agencija za nadzor spleta Roskomnadzor je reviji predpisala kazen in ji zagrozila s prepovedjo izhajanja zaradi "očitno nepovezane zgodbe", spletno stran revije pa so sesuli hekerji. Uradno so revijo sicer kaznovali zaradi januarske zgodbe o ukrajinski nacionalistični skupini Desni sektor, pri kateri so novinarji "pozabili" omeniti, da je skupina v Rusiji prepoznana kot ekstremistična in je zato prepovedana, a kazen je prišla prav na dan objave zgodbe o življenju Putinove hčerke.

Katerina in Kiril "težka" dve milijardi dolarjev?
Še zanimivejše so povezave Putinove mlajše hčerke Katerina, ki naj bi se predstavljala kot Katerina Tihonova - a tudi o njenem imenu obstajajo le namigi. Reuters jo je v že omenjenem novembrskem prispevku označil kot izjemno vplivno žensko in pripadnico nove generacije moskovske elite, ki uživa vse privilegije gibanja v visoki družbi. 29-letna Katerina naj bi bila žena Kirila Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, ki velja za dolgoletnega Putinovega prijatelja in je pomemben delničar v Banki Rossija, ki so jo ameriški uradniki označili kot "osebno banko ruske elite".

33-letni Kiril in Katerina naj bi imela premoženje, vredno okoli dveh milijard ameriških dolarjev, so izračunali finančni analitiki. To bogastvo naj bi izviralo predvsem iz pomembnih, a javno nedostopnih deležev v veliki plinski in petrokemični družbi, ki jo je Kiril Šamalov dobil od Genadija Timčenka, še enega tesnega prijatelja ruskega predsednika. Par naj bi poleg drugih nepremičnin posedoval razkošno vilo v Biarritzu v Franciji, vredno 3,7 milijona dolarjev. Tudi to nepremičnino naj bi Kiril dobil od Timčenka, trgovca na debelo, ki se v Putinovih krogih giblje vsaj od 90. let prejšnjega stoletja.

Upravlja ogromna državna sredstva
Zanimiva je tudi življenjska pot Katerine Putinove oziroma Tihonove. Ta priimek je obenem dekliški priimek njene babice Jekaterine Tihonovne Škrebneve. Tako kot starejša sestra naj bi gradila akademsko kariero na moskovski državni univerzi, saj je napisana kot članica akademskega zbora na fakulteti za mehaniko in matematiko. Podpisana je tudi kot soavtorica enega poglavja matematičnega učbenika in vsaj šestih znanstvenih razprav. Z univerze so sporočili, da se je Tihonova izkazala kot "nadarjena raziskovalka, ki je na znanstvenih seminarjih in konferencah že večkrat predstavila svoja dognanja". "O zasebnem življenju naših zaposlenih nimamo podatkov," pa so pristavili.

Kot navaja Reuters, Katerina ob tem vodi javno financirane projekte na univerzi. Njihov vpogled v javne dokumente je pokazal, da je Tihonova podpisala več milijonov dolarjev vredne projekte univerze z državnimi podjetji, ni pa sledi, da je imela od tega tudi osebne finančne koristi. Sodi med vodilne kadre na univerzi in pomaga usmerjati 1,7 milijarde dolarjev vreden načrt za razširitev njenega kampusa. Na univerzi vodi tudi projekt Innopraktika, ki ponuja pomoč mladim ruskim znanstvenikom. Med Katerininimi uradnimi svetovalci na univerzi je pet ljudi, ki sodijo v najožji krog Putinovih zaupnikov - med njimi sta dva nekdanja uradnika KGB-ja, ki Katerino poznata še od otroških dni, z njenim očetom pa sta v 80. letih službovala v Dresdnu v takratni Vzhodni Nemčiji. Marca leta 2015 je bila Katerina imenovana za namestnico vicerektorja moskovske državne univerze.

Njen mož Kiril je direktor in delni lastnik petrokemičnega konglomerata Subur, ki deluje tudi kot svetovalec za enega njenih univerzitetnih projektov.

Izvrstna plesalka akrobatskega rokenrola
Najbolj odmevna fotografija Katerine izhaja, zanimivo, s plesnega turnirja v akrobatskem rokenrolu, v katerem je odlična. S soplesalcem sta leta 2013 na svetovnem prvenstvu v Švici osvojila kar peto mesto, tudi tam pa je uporabljala priimek Tihonova. V tem smislu ni nenavadno, da je predsednica dveh organizacijskih odborov ruske zveze za akrobatski rokenrol, med sponzorji omenjene zveze pa so podjetja, ki jih imajo v lasti ali pod nadzorom predsednikovi prijatelji.

Ostri kritiki Kremlja se pri tem niso ustavili. Preiskovalni novinar Oleg Kašin in znani opozicijski blogar Aleksej Navalni sta namignila, da Katerina do uglednih služb ni prišla po zaslugi sposobnosti in izobrazbe, ampak izključno zaradi družinskih povezav. Navalni je tako izjavil: "V Rusiji ne gre le za dinastično nasledstvo. Otroci ne nasledijo le položajev svojih staršev, ampak tudi pravico, da izberejo kateri koli drugi visok položaj, ki si ga zaželijo. Danes je v Rusiji povsem normalno, da izvršne odbore državnih bank vodijo otroci uglednih uradnikov, ki niso dopolnili še niti 30 let. Obstaja nevarnost, da bodo kmalu vsi viri moči v rokah od petih do sedmih družin."

Vsi vpleteni - Katerina, Kiril in Marija na vprašanja novinarjev niso odgovarjali, prav tako se je v tišino glede povezav z domnevnim Katerininim možem zavil poslovnež Timčenko. Tudi sam Putin le redko kakšno besedo nameni svoji družini. Na letni decembrski novinarski konferenci je tako dejal le, da obe njegovi hčerki tekoče govorita tri jezike, leto pred tem pa je izjavil, da obe živita v ruski prestolnici.

Že omenjeni Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je o Putinovi mlajši hčerki dejal: "Ne vem, kdo je Katerina Tihonova. Nimamo nobenih informacij o zasebnem življenju, družinskih povezavah, stanu, akademskih dejavnostih, družinskem drevesu in vpletenosti gospe Tihonove v različne projekte." Na vprašanje, ali lahko potrdi, da Putinova mlajša hči dela na moskovski univerzi, je bil odgovor podoben: "Ne vem, to me ne zanima. Skrbim za predsednika, ne njegove otroke. V zadnjih letih se je pojavilo ogromno govoric o družinskih vezeh Vladimirja Putina in še posebej njegovih hčerk. Število točnih podatkov v vseh teh objavah je zanemarljivo majhno."
Putin - pripadnik srednjega razreda?
V nasprotju z mladimi povzpetniki Vladimir Putin ves čas daje videz človeka srednjega razreda, vsaj glede na premoženje, ki ga uradno ima, končuje svojo preiskavo Reuters. Za leto 2014 je tako prijavil 7,65 milijona rubljev letnih prihodkov (119.000 dolarjev) ter navedel, da je lastnik enega stanovanja v Moskvi in še enega v St. Peterburgu. Nepremičnin v tujini nima, njegov predstavnik pa je tudi zavrnil govorice, da je razkošna palača ob Črnem morju, ki se gradi za neznanega bogataša, v resnici namenjena njemu.

Glede partneric Vladimirja Putina je potrjeno le, da sta se Putin in Ljudmila po 30 letih zakona ločila leta 2013 in da je Ljudmila mati Marije in Katerine. Takrat so tudi oživele govorice o njegovi ljubezenski zvezi z ritmično gimnastičarko Alino Kabajevo, nekdanjo dobitnico olimpijskih medalj, ki se je nato usmerila v politične in poslovne vode. Ne obstajajo pa dokazi o njenem odnosu s predsednikom, prav tako so v zraku ostale govorice, ki so se pojavile februarja lani, da naj bi Kabajeva in Putin v švicarski porodnišnici dobila hčerko, kar naj bi pojasnilo večdnevno Putinovo odsotnost.

Ljudmila staro življenje pustila za seboj
V tančico je zavito tudi življenje Ljudmile po ločitvi, čeprav se je pred kratkim pojavila novica, da se je znova poročila, saj naj bi srečo našla v objemu 21 let mlajšega Arturja Očeretnija. Po ločitvi je namreč povsem izginila z javnega prizorišča, čeprav tudi kot ruska prva dama ni bila prav opazna. Krožile so vse mogoče govorice - od tega, da se je poročila z nekim pevcem, do tega, da živi v samostanu, nato pa je ruska revija Sobedenik, ki je prišla do enega izmed nepremičninskih dokumentov, kjer je Ljudmila Aleksandrova podpisana s priimkom svojega novega moža, objavila novico o njeni novi poroki.

In komentar Kremlja o tem? V stari maniri. "Ljudmila Aleksandrova je nekdanja Putinova žena. Ljudmila Aleksandrova in Vladimir Vladimirovič sta ločena, nisem v položaju, da bi rekel kaj o Ljudmilinem življenju," se je znova izmaknil Peskov.