Preiskovalci si ogledujejo prizorišče napada v gangsterskem slogu sredi Moskve. V napadu je bil ubit Ruslan Jamadajev. Foto: EPA
Preiskovalci si ogledujejo prizorišče napada v gangsterskem slogu sredi Moskve. V napadu je bil ubit Ruslan Jamadajev. Foto: EPA

Jamadajeva, ki je preživel že nekaj poskusov atentata, je storilec ustrelil, ko je v svojem avtomobilu čakal, da se na semaforju prižge zelena luč. Bil je takoj mrtev, njegovega sopotnika, upokojenega generala Sergeja Kizjuna pa je morilec hudo ranil.

Ruslan Jamadajev in njegov mlajši brat Sulim sta bila med prvo čečensko vojno visoka člana čečenskih upornikov. Leta 1999 sta zamenjala strani in se pridružila ruskim silam, ki jih je Rusija v Čečenijo poslala, da bi obnovile nadzor Moskve nad provinco. Ruslan Jamadajev je od takrat zasedal številne visoke položaje. Bil je vojaški poveljnik v Čečeniji, med letoma 2003 in 2007 pa parlamentarni zastopnik Kremlju naklonjene stranke Združena Rusija.

Sulim Jamadajev je bil do maja poveljnik bataljona Vostok, v katerem so bili združeni nekdanji čečenski uporniki, ki so se pridružili ruski vojski. Sulim se je letos sprl s čečenskim predsednikom Ramzanom Kadirovom, ki ga podpira Moskva, zato je bil odstavljen s položaja poveljnika Vostoka, tožilstvo pa je izdalo nalog za njegovo aretacijo zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitve in umore. Mlajši brat Sulim naj bi s svojim bataljonom Vostik med avgustovskim konfliktom v Gruziji sodeloval z rusko vojsko, nalog za njegovo aretacijo pa naj bi konec avgusta umaknili.

T. V.