Nastase bi bil prvi nekdanji premier, ki bi moral v zapor po padcu komunističnega režima v Romuniji leta 1989. Foto: EPA
Nastase bi bil prvi nekdanji premier, ki bi moral v zapor po padcu komunističnega režima v Romuniji leta 1989. Foto: EPA

Nastase, ki je v letih 2000-2004 vodil socialdemokratsko vlado, je bil obsojen poneverbe 1,7 milijona evrov za svojo predvolilno kampanjo leta 2004.

Tožilstvo je trdilo, da je bil državni proračun prikrajšan, ko so denar, pridobljen na dogodku, ki ga je priredil nadzorni organ državnega podjetja, uporabljen za financiranje Nastasejeve predsedniške kampanje. Nastase je volitve izgubil, slavil pa je Traian Basescu, ki je še vedno predsednik Romunije.

Obsodba kaže, da so v Romuniji resno vzeli boj proti korupciji, ki razjeda to članico Evrospke unije. Čeprav je tožilstvu uspelo nekaj skorumpiranih uradnikov spraviti za zapahe, pa so obsodbe po navadi pogojne ali pa obsojenci ostajajo na prostosti med dolgotrajnimi prizivnimi postopki.

Nastaseja čaka še en proces
Nekdanji premier, ki ni bil navzoč na izreku sodbe na vrhovnem sodišču, je za televizijsko postajo Realitatea dejal, da je sodba "očiten rezultat političnih pritiskov na sodnike", in napovedal, da se bo pritožil. Poudaril je, da so dokazi, ki jih je predstavil na sodišču, pokazali, da je nedolžen, in ponovil, da je bil proces proti njemu politično motiviran.

Nastaseja, ki je bil pretekli mesec oproščen v nekem drugem korupcijskem primeru, čaka še tretje sojenje, ker naj bi mu gradbeno podjetje zgradilo razkošno hišo po znižani ceni, v zameno pa je direktorja tega podjetja imenoval za ministra.