Petraeus je vodil vojni v Iraku in Afganistanu. Foto: Reuters
Petraeus je vodil vojni v Iraku in Afganistanu. Foto: Reuters

Upokojeni general Petraeus, ki je vodil ameriške sile v Iraku in Afganistanu, je bil obtožen nepooblaščene odtujitve in posedovanja zaupnih podatkov. Priznal je, da je imel razmerje s Paulo Broadwell, ki je leta 2011 napisala njegovo biografijo. Petraeus ji je med pisanjem življenjepisa dovolil prebirati zaupno elektronsko pošto in druge dokumente Cie.

Z dogovorom se bo Petraeus izognil zaporni kazni in sojenju, na katerem bi se lahko razkrile še številne druge pikantne podrobnosti.

Glede na dogovor ga čakata dve leti pogojne kazni in denarna kazen v višini 40.000 dolarjev (35.700 evrov). Petraeus je bil eden najbolj znanih ameriških vojaških poveljnikov. Po uspešnem vodenju ameriške vojske v Iraku je nato malo več kot leto dni vodil Cio, leta 2012 pa je odstopil zaradi omenjene afere.

Odstopil je le tri dni po volitvah leta 2012, pred katerimi se je celo omenjal kot morebiten kandidat za republikansko predsedniško kampanjo. Ob odstopu je priznal afero z Broadwellovo, a zanikal, da bi storil kaj nezakonitega.