Iskrica med Petraeusom in Broadwellovo je preskočila v času skupnega služenja v Afganistanu med letoma 2010 in 2011. Foto: EPA
Iskrica med Petraeusom in Broadwellovo je preskočila v času skupnega služenja v Afganistanu med letoma 2010 in 2011. Foto: EPA

Petraeus je v petek priznal, da je imel razmerje, kar je označil za plod napačne presoje. Dan pred tem je že podal odstopno izjavo in predsednik Barack Obama je njegov odstop sprejel.

Zdaj že nekdanji vodja Cie je imel razmerje s svojo biografinjo, 40-letno Paulo Broadwell. Mediji so poročali, da je zadevo odkril FBI, ki je preiskoval grozilna sporočila Broadwellove.

"Ni se začelo s Petraeusom, temveč so v preiskavi naleteli nanj," je po poročanju časopisa New York Times dejal neimenovani predstavnik kongresa.

Broadwellova je bila prepričana, da je neka druga ženska, 37-letna Jill Kelly, njena tekmica za naklonjenost 60-letnega Petraeusa. "Vem, kaj si storila", "Umakni se" in "Pusti mojega tipa" so nekatera sporočila Broadwellove.

Kellyjeva je sicer zaposlena v vojski in je bila že dalj časa v prijateljskih odnosih s Petraeusom. Elektronska sporočila so jo prestrašila, zato se je pred nekaj meseci obrnila na FBI, ki je kmalu odkril dopisovanje med Petraeusom in Broadwellovo.

Ker je dopisovanje eksplicitno kazalo na spolno razmerje, so se pri FBI-ju sprva bali, da je nekdo vdrl v zasebno pošto vodje Cie.

Pred dvema tednoma so vodjo Cie zaslišali, najtesnejše sodelavce predsednika Baracka Obame pa so o zadevi obvestili prav na volilni dan 6. novembra. Predsednik je za zadevo izvedel šele v četrtek.