Nekdanja tajska premierka je v četrtek znova zavrnila vse obtožbe. Foto: Reuters
Nekdanja tajska premierka je v četrtek znova zavrnila vse obtožbe. Foto: Reuters
Tajski parlament
Tajski poslanci so z veliko večino podprli prepoved opravljanja političnih funkcij nekdanji premierki. Foto: Reuters

Za prepoved opravljanja političnih funkcij v naslednjih petih letih je glasovalo 190 tajskih poslancev, proti jih je bilo le 18, deset pa se jih je glasovanja vzdržalo. Enega poslanca na glasovanju ni bilo. Odločitev je bila pričakovana, saj imajo v parlamentu večino pripadniki vojaške hunte, ki je oblast prevzela maja lani z vojaškim udarom. Glasovanje so prenašali na tajski televiziji.

Nekdanja tajska premierka je sicer še v četrtek na zadnjem zaslišanju pred odločitvijo zavrnila vse očitke in trdila, da so politično motivirani. Ob tem je pripomnila, da parlament nima pravne podlage za prepoved opravljanja funkcije, saj da so jo že odstavili z mesta premierke.

Obtožnica zaradi korupcije in malomarnosti
Tajsko državno tožilstvo je medtem napovedalo, da bo proti Jingluk vložilo obtožnico zaradi korupcije in malomarnosti, povezanimi s spornim programom državnih subvencij za riž. Po neuradnih podatkih tajske protikorupcijske agencije je program namreč državi pridelal štiri milijarde dolarjev škode zaradi neodgovornega podeljevanja denarja in prevar, denar pa naj bi odtekal k Jinglukinim podpornikom na podeželju. Če bodo odločili, da je kriva, ji grozi do deset let zapora.

Poznavalci domače politike so prepričani, da želi s prepovedjo in obtožbami rojalistična elita države, ki jo podpira tudi vojska, izničiti kakršen koli vpliv politične dinastije Šinavatra. Njene stranke so namreč zmagale na vseh volitvah po letu 2001, ona in njen brat, tudi nekdanji premier Taksin Šinavatra, pa sta med prebivalci urbanih središč in pripadniki srednjega razreda izjemno nepriljubljena. Med revnim prebivalstvom pa še vedno uživata velik ugled.

Premierko odstavilo ustavno sodišče
Jinglukovo je maja lani po več mesecih protestov proti njeni vladi odstavilo ustavno sodišče, nato pa je vojaška hunta z vojaškim udarom odstavila tudi preostanek njene vlade ter oblikovala nov parlament in nov kabinet.