Isa Mustafa je v politiki že več kot 30 let, ko je doživel izgubo avtonomije pokrajine, zdaj pa je postal drugi premier neodvisnega Kosova. Foto: Reuters
Isa Mustafa je v politiki že več kot 30 let, ko je doživel izgubo avtonomije pokrajine, zdaj pa je postal drugi premier neodvisnega Kosova. Foto: Reuters

Za novo vlado je glasovalo 73 poslancev, 38 jih je bilo proti. Dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. S potrditvijo in prisego nove vlade se je po šestmesečni institucionalni in politični blokadi končalo konstituiranje kosovskih institucij po predčasnih volitvah junija letos.

Thaci po novem zunanji minister
Kosovska vlada ima tri podpredsednike. To so župan Gračanice Branimir Stojanović, dosedanji premier in prvak Demokratske stranke Kosova Hashim Thaci, ki bo poslej vodil zunanje ministrstvo, ter Kujtim Shala iz DSK-ja, ki bo v novi vladi minister za kulturo, mladino in šport. V novi vladi so tudi predstavniki manjšin, vključno s Srbi, ki imajo štiri ministre. Vladajoča koalicija ima v 120-članskem parlamentu 87 poslancev.

Visoka predstavnica EU-ja za zunanjo politiko Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn sta že pozdravila oblikovanje nove kosovske vlade in se zavzela za čimprejšnje nadaljevanje dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

Dvakrat vodil politiko glavnega mesta
63-letni Mustafa se je rodil v vasi Prapashtice blizu Prištine. Doktoriral je na ekonomski fakulteti v Prištini. S politiko se je začel ukvarjati v 80. letih preteklega stoletja. Med letoma 1984 in 1988 je bil predsednik prištinskega mestnega sveta, med letoma 1991 in 1999 pa minister za gospodarstvo in finance v kosovski vladi v izgnanstvu pod vodstvom Bujarja Bukoshija. Od leta 2007 do 2013 je bil župan Prištine.

Dočakali olimpijsko priznanje
Kosovo je razveselila tudi novica, da je postalo 205. članica Mednarodnega olimpijskega komiteja. Kosovski športniki se bodo pod olimpijskimi krogi prvič svetovni športni javnosti predstavili v Riu 2016.